Izvor: B92, 28.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev za poskupljenje goriva

Beograd -- Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije uputilo je ministarstvima finansija i trgovine zahtev za povećanje cena goriva.

Ministarstvo zahteva povećanje cena goriva od osam odsto. Sadašnja cena goriva u Srbiji odgovara ceni sirove nafte od oko 33 dolara za barel, a cena nafte je u ponedeljak na njujorškoj berzi premašila cenu od 50 dolara po barelu. To je najviša cena u proteklih 20 godina. Miroljub Labus je najavio smenu rukovodstva NIS-a ukoliko takav zahtev >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dođe u Vladu.

Iako je RTV B92 u Ministarstvu energetike potvrđeno da je zahtev za povećanjem cena upućen, potpredsednik Vlade, Miroljub Labus tvrdi da takav zahtev nije stigao. Istovremeno, Labus je najavio radikalne mere ukoliko takav zahtev stigne: "Ja ću prvo tražiti da se smeni celo rukovodstvo NIS-a, pa ćemo onda da razgovaramo, jer ništa u međuvremenu nisu uradili na smanjenju troškova. A kada je prethodne dve nedelje padala svetska cena, što nismo smanjili? Prema tome, hajde da se igramo svetske cene."

U NIS-u nam je rečeno da je generalni direktor Željko Popović na službenom putu i da ne može da kometariše Labusovu izjavu. Istovremeno nam je objašnjeno da je povećanje cena derivata neophodno kako bi uvoznici mogli da kupe nove količine sirove nafte. Uz to, navode u NIS-u, realne procene o troškovima i gubicima NIS-a biće poznate početkom oktobra tako da je Labusova izjava preuranjena.

S druge strane, predsednik udruženja privatnih prometnika AD Nafta, Nebojša Atancaković, kaže da je zahtev NIS-a za povećanje cene derivata opravdan, jer trenutno veliki broj uvoznika posluje sa gubitkom što se održava na ponudu derivata, pre svega, dizela: "Ukoliko doše do ovog poskupljenja, to je poskupljenje tek 50% od potrebnog, onda bi mogli možda da računamo da nestašice neće biti."

Pokušaj vlasti da spreče poskupljenje goriva kako bi se očuvala projektovana stopa inflacije od 8,5 odsto, direktor Centra za slobodno tržište, Miroslav Prokopijević, ocenjuje kao neodrživ: "Rešenje koje predlaže vlada, da se sve to zamrzava, to uništava NIS i uništava naftnu industriju, je rko će da doše ovde da ulaže pod takvim uslovima. Umesto takvih rešenja koja nas vraćaju u prošlost, postoje dva tržišna: kada se cene formiraju slobodno i kada se cene na domaćem formiraju na osnovu kretanja cena na svetskom tržištu."

Ako cena naftnih derivata poraste za 10 odsto, to će izazvati rast inflacije od 1 odsto. Važno je naglasiti da od ukupne cene nafte u maloprodaji, nabavna cena učestvuje sa svega 15 odsto, a ona sada iznosi oko 8-9 dinara po litru. Zato treba proveriti zašto Naftna industrija Srbije traži povećanje od 8 odsto na maloprodajnu cenu, koja za motorni benzin iznosi skoro 60 dinara po litru, rekao je za B92 guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić povodom najave da će NIS zbog rekordno visoke cene nafte na svetskom tržištu od 50 dolara za barel tražiti poskupljenje derivata na domaćem tržištu. "Mislim da nema ničeg lakšeg nego da onaj ko je izložen dodatnim troškovima odmah i direktno prenese na sve ostale svoje komitente. Kao što ne postoji bankarski sistem zbog Narodne banke Srbije, isto tako ne postoji celokupna privreda samo zato da obezbedi dovoljan prihod NIS-u, nego je i posao NIS-a da vidi šta je to što unutrašnjim restrukturiranjem, unutrašnjim reformama sa stanovišta efikasnosti i produktivnosti mogu da reše", rekao je Jelašić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.