Zahtev za formiranje posebnog ministarstva za građevinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2012, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev za formiranje posebnog ministarstva za građevinu

BEOGRAD -

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta (SES) najavili su danas da će zatražiti formiranje posebnog ministarstva za građevinarstvo, kako bi se sprečilo dalje propadanje te izuzetno važne privredne grane.

SES, takođe, zahteva da se što pre ukine naplata PDV-a građevinskim preduzećima unapred, već da se obavlja po realizaciji posla, kao i da se domaća građevinska preduzeća zaštite u Srbiji od stranih kompanija za koje najčešće rade kao podizvođači, izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je predsedavajući SES-a Nebojša Atanacković, na konferenciji za novinare posle vanredne sednice tog tela u Vladi Srbiji.

On je kazao da SES na današnjoj sednici, čija je centralna tema bila analiza stanja u građevinarstvu, nije imao kvorum za odlučivanje, s obzirom na to da je od predstavnika vlasti bio prisutan samo zvaničnik iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Predstavnici sindikata i Unije poslodavaca Srbije (UPS) istakli su da je pre tri godine u Srbiji bilo registrovano 11.000 građevinskih preduzeća, a sada ih ima 8.000, kao i da je trenutno oko 87 odsto njih u stanju nelikvidnosti.

Prema podacima UPS-a, samo lokalne samouprave trenutno duguju građevinskim firmama najmanje 390 miliona evra, a prosečan dug je stariji od tri godine.

Atanacković, koji je predsednik UPS-a, istakao je da ministarstva koja su se u ovoj vladi bavila građevinarstvom često nisu bila u dobroj koordinaciji i da je neophodno da se formira posebno ministarstvo.

Građevinarstvo treba da dobije status nacionalnog prioriteta, jer oko 40 odsto bruto domaćeg proizvoda dolazi iz te grane za koju je vezan veliki deo privrede, rekao je predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak, dodajući da bi moglo i mnogo više.

On je kazao, takođe, da bi trebalo bolje regulisati nastup naših građevinara na inostranim tržištima.

Predsednik Samostalnih sindikata građevinarstva, koji je deo Saveza samostalnih sindikata Srbije, Duško Vuković je ocenio da je domaće građevinarstvo u katastrofalnom stanju i da će se od nove vlade tražiti nastavak primene posebnog kolektivnog ugovora za građevinare i pojačan rad inspekcije kako bi se smanjio rad "na crno", gde radi najmanje 30.000 radnika, pa čak i na izgradnji stanova u novom naselju "Stepa Stepanović" na Voždovcu u Beogradu.

Ističući da je građevinarstvo trenutno na "izdisaju", on je upozorio da se mora promeniti poreska politika i ukinuti duplo oporezivanje naših građevinara u inostranstvu.

Samo u građevinskoj operativi trenutno radi oko 71.000 radnika u visokogradnji i niskogradnji, dok je zajedno sa industrijom građevinskog materijala angažovano oko 115.000 ljudi, naveo je Vuković i dodao da je još najmanje toliko radnika u privredi vezano za građevinski sektor.

Predstavnik UPS - a Dušan Korunoski je kazao da je veoma teško utvrditi koliko država ukupno duguje građevinskim firmama i da imaju procenu samo za lokalne samouprave.

Socijalno-ekonomski savet Srbije (www. socijalnoekonomskisavet. rs) čine predstavnici vlade, poslodavaca i dva reprezentativna sindikata - Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost".

Građevinska industrija je jedna od oblasti koja je najviše "osetila" udar ekonomske krize, saopsteno je ranije iz SES.

Prema broju građevinskih dozvola izdatih u februaru, u Srbiji je prijavljena izgradnja 531 stana, za 59,4 odsto manje nego u istom mesecu 2011.

Kako je objavio Republički zavod za statistiku (RZS), prosečna površina novih stanova iznosi 70,6 kvadratnih metara.

Najveća građevinska aktivnost, zabeležena je u Gradu Beogradu, na koji otpada 40,3 odsto od predviđene vrednosti novogradnje u Srbiji.

Slede moravička oblast sa 12,6 odsto, sremska sa 10,6 i niška sa 5,6 odsto, dok se učešća ostalih oblasti kreću do 3,8 odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.