Zagrebačka burza: Rezultati Adrisa pod lupom investitora

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Nov.2015, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagrebačka burza: Rezultati Adrisa pod lupom investitora

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak se očekuje mirno trgovanje, dok bi smjer Crobexa ponajviše mogao biti pod utjecajem kretanja cijena dionica onih kompanija koje su objavile poslovne rezultate krajem prošloga tjedna.

"Prošli tjedan na domaćem tržištu obilježila su blago pozitivna kretanja Crobexa, pod utjecajem poslovnih rezultata kompanija. Likvidnost se zadržala na solidnoj razini te se kao i prethodnih tjedana kretala oko prosječnih dnevnih 13,3 milijuna >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << kuna u redovnom prometu", kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

"Na domaćem tržištu investitori će danas pratiti kretanja na inozemnim burzama, a kako je većina poslovnih rezultata domaćih kompanija objavljena krajem tjedna, vjerujem da će investitori nastaviti ugrađivati te rezultate u cijene dionica", navodi Špoljar.

Od većih kompanija, Adris grupa je nakon zatvaranja burze u petak objavila da joj je neto dobit za prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosi 559,6 milijuna kuna, što je u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem povećanje od 8,2 posto. Ukupni prihodi Adris grupe iznosili su 8,3 milijarde kuna, što je otprilike 4,1 milijardu više nego u istom razdoblju lani. U tome razdoblju duhansko poslovanje te grupe prodano je BAT-u.

A na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer je američki Fed poručio da je do kraja godine moguće povećanje kamatnih stopa, a ulagače nisu oduševili ni kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,1 posto, dok je S&P 500 porastao 0,2, a Nasdaq indeks 0,4 posto, što je bio već peti tjedan zaredom kako su ti indeksi porasli.

I na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,3, a pariški CAC 0,5 posto. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,5 posto.

"Iako skromno, na Wall Streetu su indeksi porasli peti tjedan zaredom, što je najduže razdoblje njihova rasta u ovoj godini. Na europskim burzama, pak, indeksi su pali po prvi puta nakon četiri tjedna, najviše pod utjecajem bankarskog sektora, odnosno poslovnih rezultata ostalih kompanija", navodi Špoljar.

Kako dodaje, investitori će uz i dalje pratiti objavu financijskih izvješća kompanija, a nove smjernice mogla bi im dati i današnja objava konačnog PMI indeksa aktivnost za listopad eurozone, Francuske, Njemačke i SAD-a.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.