Zagrebačka burza: Rast BDI Indexa podiže brodare

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Jul.2015, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagrebačka burza: Rast BDI Indexa podiže brodare

ZAGREB - Posljednji su dani donijeli neke dobre vijesti za dionice iz brodarskog sektora koje su već dugo izvan fokusa investitora na Zagebačkoj burzi.

Vidi se to itekako i iz kretanja sektorskog indeksa CROBEXtransport koji je prošloga tjedna uzletio 8 posto, na 1.056,04 boda. Dakako, najveći je dobitnik bila Atlantska plovidba (ZSE:ATPL-R-A) koja je u tjednu uzletjela 29 posto, no rast su pratila i još neka izdanja, doduše uz daleko slabije promete. Atlantska plovidba početkom >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << srpnja objavila je da su svi postupci u vezi arbitraža pokrenutih zbog otkazanih brodova u brodogradilištu JEHI (2013.g.) u cijelosti i uz punu suradnju tzv. refund garantora dovršeni u korist Atlantske plovidbe d.d. To je jedna od rijetkih dobrih vijesti za dubrovačkog brodara od početka ove godine. Rezultati zasad ne daju argument za optimizam. Grupa Atlantske plovidbe ostvarila je u prvom tromjesečju gubitak od 45,8 milijuna kuna, a čini ga 41,4 milijuna kuna gubitka pomorstva, te 4,4 milijuna kuna gubitka ostalih članica. U istom razdoblju prošle godine gubitak je bio upola manji i iznosio je iznosio 21,0 milijun kuna.

Tako je Uljanik plovidba (ZSE:ULPL-R-A) u tjednu ojačala 13,8 posto, na 165 kuna, no uz samo 370 tisuća kuna tjednog volumena.

Tankerska Next Generation (ZSE:TPNG-R-A) u tjednu je ojačala 7,1 posto, na 73,94 kune, uz 340 tisuća kuna tjedne likvidnosti. Zadarski je brodar početkom lipnja povećao temeljni kapital s 360.000.000,00 kuna za iznos od 76.667.250,00 kuna i iznosi 436.667.250,00 kuna. Osim toga, objavio je i značajnu informaciju kako je osigurala najmanje trogodišnju zaposlenost za MT Dalmaciju, novogradnju koja će po očekivanoj isporuci u zadnjem kvartalu 2015. godine, biti peti operativni brod u floti. MT Dalmacija će biti pod ugovorom s istaknutim unajmiteljem s ugovorenom vozarinom od oko US$ 17,750 po danu za radoblje od tri godine, počevši od dana isporuke. Nastavno, unajmitelj ima pravo produžiti ugovor za još jednu godinu za oko US$ 19,750 po danu.

Najvažniji razlog prošlotjednog uzleta brodara jest rast Baltic Dry Indexa. Baltic Dry Index imao je sjajan tjedan. Vrijednost BDI Indexa u petak je iznosila 1.048 bodova, najviše od studenoga prošle godine. U odnosu na ponedjeljak BDI je uzletio čak 148 bodova, ponajprije zbog rasta cijena vozarina za capesize brodove. Baltic Cape Index uzletio je jučer na 1.611 bodova, a u odnosu na 10. srpnja skočio je čak 293 boda.

BDI Index udvostručio je svoju vrijednost u odnosu na povijesni minimum dosegnut 18. veljače, a koji je iznosio 509 bodova.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.