Zagrebačka burza: Petrokemija i Ericsson NT u fokusu

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Jun.2015, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagrebačka burza: Petrokemija i Ericsson NT u fokusu

ZAGREB - Početak novog tjedna donijet će fokus investitora na dionicama Petrokemije i Ericssona Nikole Tesle, te, naravno, Adris Grupe.

Razlog za interes za Petrokemijom jesu informacije o završenom dubinskom snimanju kompanije dok se u slučaju Ericcson NT-a od danas trguje bez prava na dividendu.

 Prvo plinarsko društvo najozbiljniji je kandidat za preuzimanje Petrokemije. Pisao je to SEEbiz još prije devet mjeseci, a Večernji list danas potvrđuje kako je uz >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << PPD i mađarski MET zaključio dubinsko snimanje kutinske kompanije. Spomenuta je mađarska kompanija povezana s MOL-om. Ina i PPD od Petrokemije potražuju po 160 milijuna kuna, ukupno 320 milijuna. Neslužbeno se doznaje da im je Vlada za taj iznos spremna prepustiti 44 posto udjela u Petrokemiji.

Ericssoin NT trebao bi biti pod pritiskom obzirom da se njegovim dionicama od danas trguje bez prava na dividendu. Na prošlotjednoj Skupštini je odlučeno da se dioničarima Društva isplati redovna dividenda u iznosu od 20 kuna po dionici i izvanredna dividenda od 70 kuna po dionici, odnosno ukupno 90 kuna po dionici iz zadržane dobiti od 2005. do 2013., ostalih rezervi (osim rezervi raspoređenih za trezorske dionice) te dijela dobitka ostvarenog u financijskoj godini 2014. Dividenda će se isplatiti 19. lipnja 2015. godine svim dioničarima Društva koji 09. lipnja 2015. godine imaju na računu vrijednosnih papira u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu upisane dionice Društva.

Adris bi i dalje trebao biti u većem fokusu, a posljedično, i Maistra (ZSE:MAIS-R-A). Početak lipnja donio je nešto veću aktivnost fondova Allianz ZB-a. AZ OMF kupio je 635 dionica Maistre (ZSE:MAIS-R-A) i time skočio s odmog na šesto mjesto u vlasničkoj strukturi turističke kompanije u većinskom vlasništvu Adris Grupe.

Istodobno, AZ Profit prodao je 4.950 dionica Petrokemije (ZSE:PTKM-R-A) no i dalje je osmi najveći vlasnik kutinske kompanije s 0,68 posto udjela.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.