Zagrebačka burza: Optima Telekom i Genera najveći dobitnici početka srpnja

Izvor: SEEbiz.eu, 09.Jul.2015, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagrebačka burza: Optima Telekom i Genera najveći dobitnici početka srpnja

ZAGREB - Početak srpnja donio je Zagrebačkoj burzi dominantno negativni predznak, ali i neke dionice koje su se našle na meti kupaca.

Iz te skupine valja izdvojiti ovih dana toliko spominjanu Generu te Optima Telekom. U oba slučaja primjetan je i rast volumena prometa.

Genera (ZSE:VERN-R-A) od početka srpnja bilježi skok tržišne kapitalizacije od čak 18,8 posto, a optimizam je primarno potaknut sjajnim kvartalnim rezultatima kompanije u vlasništvu Marijana Hanžekovića.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << />
Optima Telekom (ZSE:OPTE-R-A) otišla je i korak dalje pa od početka srpnja bilježi uzlet od 20,8 posto. I u slučaju Optime razloge uzleta možemo naći u poboljšanju poslovnih rezultata. Optima Telekom prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s rastom EBITDA rezultata prije jednokratnih stavki za 14,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Rezultat je to uspješnog provođenja troškovnog restrukturiranja, a što se dodatno očituje i u padu ukupnih poslovnih rashoda za 9,6 posto, te rastu EBITDA marže za 4,3 postotna poena.

Turistička izdanja također su u pozitivnom trendu. Jučer objavljeni podaci o turističkom ratu u šest mjeseci i očekivanim prihodima većim od onih u pšretkriznoj 2008. daju dodatni vjetar u leđa optimistima. Doduše, ti podaci nisu nikakva senzacija jer još uvijek ostaje nedostižna rekordna turistička 1986. godina, no u sektoru se ove godine događa veliki broj investicija u hotelske kapacitete pa je za očekivati da će rast a i poboljšanje u strukturi gostiju događati i idućih godina.

Optimizam se još nije prelio na građevinski sektor unatoč brojnim pozitivnim informacijama o dobivenim poslovima u inozemstvu, posebno kad se radi o Dalekovodu. No, ovdje je oprez ulagača razumljiv jer i proteklih godina bilo je naznakla oporavka građevine, noi taj bi se proces uvijek na kraju "izjalovio".

I dalje bi pozornost trebala dobivati Podravka (ZSE:PODR-R-A). Dionicama Podravke ostvaren je jučer promet od 172 tisuće kuna, uz pad cijene od 1 posto, na 300 kuna. U utorak je počeo proces dokapitalizacije Podravke u kojemu kompanija izdavanjem do 1,7 milijuna novih redovnih dionica javnom ponudom, po cijeni od 300 kuna po dionici, kani prikupiti do 510 milijuna kuna.

Kako bi zadržala kontrolni paket dionica, Vlada je u srijedu odlučila da će država sudjelovati u dokapitalizaciji Podravke s nešto više od 40 milijuna kuna, a HZMO i Kapitalni fond s ukupno oko 68 milijuna kuna

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.