Zagrebačka burza: Genera, Luka Ploče i Atlantska plovidba s više pozornosti

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Avg.2015, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagrebačka burza: Genera, Luka Ploče i Atlantska plovidba s više pozornosti

ZAGREB - Dan prije praznika, na samom početku kolovoza, na Zagrebačkoj burzi ne bismo trebali gledati velika uzbuđenja.

Ipak, tri posljednja trgovine pokazale su da i usred ljeta može biti zanimljive trgovine. Za to su ponajprije zaslužni poslovni rezultati za šest mjeseci, ali i neki "izvanredni događaji" poput preuzimanja Genere ili dokapitalizacije Luke Rijeka i Podravke.

Naravno, pozornost je privukla i velika investicija u Luku Ploče (ZSE:LKPC-R-A) pa su >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << dionice u posljednjih pet trgovina ostvarile iznadprosječne promete (s iznimkom prošlog četvrtka). Prvo plinarsko društvo i VTTI, jedan od najvećih svjetskih operatora i vlasnika terminala za skladištenje naftnih derivata, potpisali su sporazum o zajedničkoj investiciji u terminal za skladištenje i pretovar naftnih derivata u Luci Ploče, čija se vrijednost procjenjuje na 125 milijuna eura. Namjera PPD-a je u suradnji sa snažnim svjetskim partnerom zajednički investirati i razviti terminal za naftne derivate u Luci Ploče. Pri tome, VTTI koji ima globalni portfelj od 8,7 milijuna prostornih metara skladišnih kapaciteta, pružit će stručnu, tehničku i operativnu podršku u razvoju terminala i uvelike će pridonijeti razvoju Luke Ploče u međunarodno čvorište za uvoz i izvoz za cijeli Jadran.

Danas bi nešto više pozornosti mogla dobiti i Atlantska plovidba (ZSE:ATPL-R-A). Grupa Atlantske plovidbe je tijekom polugodišnjeg razdoblja ostvarila ukupne konsolidirane prihode u iznosu od 165,9 mil. kuna. U odnosu na prošlogodišnjih 305,5 mil. kuna prihoda isti su manji za  45,7 posto. Ostvareni gubitak Grupe pripisan imateljima kapitala matice iznosi  74,9 milijuna kuna, a čini ga 74,4 milijuna kuna gubitka pomorstava i 0,5 milijuna kuna gubitka ostalih članica grupe.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.