Zagrebačka burza: Brodari najveći dobitnici, solidan rast indeksa

Izvor: SEEbiz.eu, 24.Jul.2016, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagrebačka burza: Brodari najveći dobitnici, solidan rast indeksa

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze porasli su prošloga tjedna više od jedan posto, uz nešto veći promet nego u prethodnim tjednima, a najveće dobitke ostvarile su dionice brodarskih kompanija.

CROBEX je prošloga tjedna skočio 1,48 posto, na 1.749 bodova, što je njegova najviša razina od 28. kolovoza prošle godine, kada je na zatvaranju iznosio 1.750 bodova.

CROBEX10 porastao je, pak, 1,19 posto, na 1.012 bodova, najvišu razinu od 3. studenoga lani, kada je >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << iznosio 1.013 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 37,15 milijuna kuna, što je oko 8 milijuna više nego tjedan dana prije.

"Prometi na domaćem tržištu i dalje su relativno skromni, iako nešto bolji u odnosu na zadnjih šest tjedana. Prosječni dnevni promet protekloga je tjedna iznosio 6,5 milijuna kuna te je od početka srpnja bio otprilike 40 posto niži u odnosu na isto razdoblje 2014. i 2015 godine. Smanjeni obujam trgovanja možemo pripisati uvođenju poreza na kapitalnu dobit", kaže Tajana Štriga, mlađa analitičarka u odjelu Ekonomskih istraživanja Addiko banke.

No, navodi da tržište reagira na pozitivne poslovne vijesti, što pokazuje da investitori prate tržište.

"Nažalost, pozitivnih vijesti je premalo, kao i privatizacijskih procesa, koji su stali zbog političke situacije", ističe Štriga.

Ipak, očekuje da CROBEX nastavi s pozitivnom izvedbom tijekom godine.

"Od početka godine CROBEX je u plusu nešto više od 3 posto, zbog solidnog makroekonomskog rasta kao i snažnog turizma, budući da teška geopolitička situacija i dalje preusmjerava turiste u sigurnije destinacije. Očekujem da nastavi s pozitivnom izvedbom", kaže Štriga.

CROBEX je od početka godine u plusu 3,56 posto, a CROBEX10 za 2,31 posto.

Ipak, Štriga napominje da postoje i negativni rizici - usporavanje gospodarskog rasta u glavnim trgovinskim partnerima Hrvatske, kao i zasad nepoznat utjecaj 'Brexita' na prihode hrvatskih izvoznika.

Najveći skok cijena u proteklome tjednu ostvarile su brodarske dionice, zahvaljujući rast BDI indeksa vozarina sipkog tereta.

"Kineska potražnja za ugljenom u prvom je polugodištu snažno porasla, pri čemu je njegov uvoz uvećan za 8,2 posto, a vidljiv je i porast potražnje za željeznom rudačom. Rast potražnje Kine očekuje se i u nastavku godine", navodi Štriga.

Dionica Atlantske plovidbe poskupjela je 11,43 posto na 195 kuna, a s prometom od 2,6 milijuna kuna bila je među najlikvidnijima. Znatniji dobitak ostvarila je i dionica Jadroplova, za 21,7 posto na 23,37 kuna, te Uljanik plovidbe, za 10,45 posto, na 121 kunu.

CROBEXtransport prošloga je tjedna skočio 6 posto, na 936 bodova, ostvarivši najveći dobitak među sektorskim indeksima.

Najlikvidnija, s prometom od 6 milijuna kuna, bila je dionica Valamar Riviere, čija je cijena ojačala gotovo 3 posto, na 25,48 kuna.

Znatniji promet ostvaren je i povlaštenim izdanjem Adrisa, 2,4 milijuna kuna, uz rast njezine cijene za 2,86 posto, na 395 kuna.

Uz promet od 2,3 milijuna kuna, dionici HT-a cijena je ostala gotovo nepromijenjena, na 143 kune.

Od poslovnih vijesti Štriga izdvaja odluku CERP-a o odgodi donošenje odluke o prodaji državnog udjela u Hotelima Imperial dok čeka mišljenje nadležnih tijela o ovlastima tehničke Vlade.

Cijena dionica Imperiala potonula je prošloga tjedna 4,65 posto, na 717 kuna.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.