Izvor: B92, 11.Jan.2010, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaduženja javnih preduzeća

Beograd -- Bužetom za 2010. predviđeno je da država bude žirant za pozajmice vredne 210 milijardi dinara. To ne bi bio problem kada bi preduzeća plaćala svoje obaveze.

Javna preduzeća u Srbiji investicione projekte, pa čak i redovno poslovanje, često finansiraju kreditima stranih finansijskih institucija čije vraćanje garantuje država. Kada pominjemo javna preduzeća, građane u Srbiji najviše brine koliko novca se za te kompanije izdvaja direktno iz budžeta. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Malo se, međutim, govori o milionskim iznosima kredita koje te firme uzimaju iz inostranstva, a čije vraćanje, novcem poreskih obveznika, garantuje država.

U slučaju Železnica Srbije, bespovratna pomoć u vidu subvencija, iznosiće ove godine 12,4 milijarde dinara. Ta suma i nije tako velika ako se ima u vidu da će država ovom preduzeću dati garancije i za kredite stranih finansijskih institucija u osam puta većem iznosu. Železnice Srbije, naime, planiraju da ove godine od stranih kreditora pozajme 100 milijardi dinara.

2009. godina je šesta zaredom u kojoj Železnica beleži gubitke. Postavlja se pitanje kada će vratiti pozajmice.

"Ovi krediti o kojima govorimo, za koje država garantuje, oni se vraćaju na teret budžeta Srbije. Železnice ne mogu iz sopstvenih prihoda da servisiraju prispele anuitete za vraćanje ovih kredita. Mi jednim delom vraćamo kredite prema železničkoj evropskoj banci, Eurofimi, od kojih, kada uzimamo kredite, nabavljamo nova vozna sredstva, ali država Srbija, koja inače daje subvencije za potrebe železnice, preuzima vraćanje međunarodnih kredita", izjavio je generalni direktor Železnica Srbije, Milovan Marković.

Pregledom završnog računa za 2008. godinu, Državna revizorska institucija ustanovila je da osim kredita Železnica, i krediti Puteva Srbije padaju na teret poreskih obveznika. Garantovane pozajmice za ova dva preduzeća, koje su sa kamatama plaćene stranim kreditorima, samo u 2008. iznosile su 4,5 milijardi dinara. Međutim, nalog za refundiranje tih sredstava Ministarstvo finansija nikada nije ispostavilo.

„Smatramo da, nakon ove naše kontrole, kako smo mi u izveštaju detaljno opisali da će, odnosno ministarstvo finansija, odnosno uprava za trezor, preduzeti odgovarajuće mere i ispostaviti regresne zahteve kako bi se od ovih družnika povratio iznos na žiro-račun budžeta republike Srbije", rekao je glavni državni revizor Radoslav Sretenović.

U preduzeću Putevi Srbije, koje je protekle dve godine dobilo garancije na kredite u vrednosti od 26,5 milijardi dinara, kažu da je država preuzela vraćanje tih zajmova jer su i dugovi države prema toj kompaniji veliki.

Kako B92 saznaje, Ministarstvo finansija priprema izmenu Zakona o javnom dugu, kojom će biti jasno definisano da korisnik koji ne plaća svoje obaveze po garanciji od države neće moći da dobije sledeću garanciju.

„Na taj način ćemo jasno stimulisati korisnike da čak i ukoliko ne plate po kreditu bar refundiraju sredstva plaćena po garanciji jer sledeću garanciju neće moći dobiti", kaže direktor Uprave za javni dug.

Izmenom Zakona o javnom dugu biće predviđeno i da se za svaki kredit pri Ministarstvu finansija formira kancelarija za praćenje projekata. Tako se, kažu u ministarstvu, više neće dešavati da povučena sredstva budu nenamenski potrošena, a potom dugovi budu plaćeni novcem iz budžeta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.