Zadržati tradicionalne usluge, uz ponudu novih

Izvor: S media, 19.Jul.2009, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zadržati tradicionalne usluge, uz ponudu novih

Banje kao najznačajniji segmet turizma u Srbiji, nalaze se pred privatizacijom specijalnih bolnica i dilemom kojim pravcem dalje da se razvijaju - da li prednost dati tradicionalnim medicinskim ili rekreativnim turističkim uslugama, o čemu u zemlji postoje različita mišljenja.

S druge strane, predstavnici Evropskog udruženja banja (ESPA), na proteklom kongresu banja u Vrnjačkoj banji, na osnovu iskustva razvijenih zapadno evropskih banja, preporučili su da treba održati >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << tradicionalno lečenje i medicinske tretmane, uz otvaranje programa za zdrave, kao što su rekreacija, opuštanje, prevencija.

ESPA i sva udruženja banja u Evropi naglašavaju da je medicina u osnovi svih banjskih aktivnosti, a istovremeno zdravstvena prevencija predstavlja osnovu za uštedu u Fondu zdravstvenog osiguranja.

Oni su naveli da privatizacija zdravstvenih ustanova i hotelsko - turističkih preduzeća u banjama može biti od velike pomoći, ali da ne predstavlja rešenje za svaki problem, upozoravajući da se od privatnih investitora ne može uvek očekivati društveno odgovorno ponašanje.

Zato privatizaciju treba izvršiti u saradnji sa državnim organima i institucijama i pri tome ne dozvoliti privatnim investitorima potpunu slobodu u budućem radu, jer oni nekada imaju ciljeve koji vode ka postepenom gašenju medicinske struke u banjama.

Evropski stručnjaci su ukazali i na značaj partnerstva sa medjunarodnim udruženjem medicinske hidrologije i klimatolo­gije, jer to utiče pozitivno na napredak medicinskih programa u banjama - članicama ESPA.

Takodje je važno partnerstvo sa velikim tur operaterima, osiguravajućim kompanijama i zdra­vstvenim i penzijsko - invalidskim fondovima, uz uvodjenje standarda medicinskih usluga u ustano­vama, jer to daje očigledan finansijski efekat.

Uvodjenje standarda je važno jer omogućava pravednu konkurenciju, u to treba uložiti sredstva, ali se tako stiče pravo isticanja pečata kvaliteta, koji dodeljuje ESPA. Na taj način zainteresovani korisnici znaju šta da očekuju od odredjenih zdravstvenih ustanova, kad se odlučuju za izbor destincaje.

Veoma je važno i stalno medicinsko i nemedicinsko obrazovanje zaposlenih u banjama,a stručnjaci ESPE su konstatovali da su za Srbiju specifične vrlo kvalifikovane tehnike lečenja, koji se ne mogu naći u drugim zemljama, što treba iskoristiti kao prednost.

Pri tome se ne treba oslanjati samo na goste, čije troškove boravka snosi socijalno i zdravstveno osiguranje, već ponuditi program koji objedinjava odmor i prevenciju.

Ciljna grupa gostiju treba da bude iz skandinavskih zemalja, koje nemaju razvijeno banjsko lečenje, ukazali su stručnjaci ESPE, obećavajući pomoć u pronalaženju zainteresovanih grupa za odmor i rehabilitaciju u banjskim centrima Srbije.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.