Zadrugama 667 miliona za unapređenje proizvodnje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2019, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zadrugama 667 miliona za unapređenje proizvodnje

U Palati Srbije danas je potpisano 58 ugovora za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama. Ugovore je, sa predstavnicima lokalnih samouprava kojima zadruge pripadaju, potpisao ministar za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Milan Krkobabić.

Nastavljena je akcija “500 zadruga u 500 sela” koja se sprovodi već tri godine i kojom se finansijski pomaže udruživanje malih proizvođača.

Dobar primer uspešnog udruženog poslovanja je zadruga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Morava – Gorobilje iz Požege. Oni su povezali šest sela, a bave se proizvodnjom i preradom povrća.

"Kroz dobijena sredstva pokušaćemo i nadam se uspeti da stvorimo mogućnost da naši zadrugari umesto sirovine prodaju gotov proizvod. Baziraćemo se na proizvodnji preradi i pakovanju kupusa, paprika, paradajza, krastavaca", kazao je Branko Varničić, direktor zadruge Morava Gorobilje.

Osim 23 stare novac su dobile 33 novoformirane i dve složene zadruge, za koje je ukupno opredeljeno 667 miliona dinara.

"Pre tri godine proklamovali smo i rekli 500 zadruga za 500 sela, danas su mi dali informaciju iz Zadružnog saveza da je za tri godine formirano 605 zadruga. To je impresivna brojka koja govori da je vraćeno poverenje u zadrugarstvo koje je bilo decenijski narušavano i da danas imamo koncept zadrugarstva koji se oslanja na evropski koncept zadrugarstva", rekao je ministar Krkobabić

Istakao je i da je interes konstantno razvijanje zadrugarstva jer je to put ka opstanku naših sela.

"Lokalne samouprave, nauka i tehnologija kroz učešće Akademijskog odbora za selo i koncept Vlade Srbije, uz punu podršku predsednika Aleksandra Vučića, koja je u ove tri godine ukupno uložila oko 1,7 milijardi dinara, predstavljaju siguran obrazac napretka", izjavio je Krkobabić.

On je naglasio da su to i velika i mala sredstva, iz dva razloga.

"Velika su jer država po prvi put, na takav način ulaže u zadrugarstvo i nosioce poljoprivrednih gazdinstava, a mala, ako uzmemo u obzir koliko je zaista potrebno ulagati", rekao je Krkobabić i dodao da očekuje da će u narednom periodu ovo biti ključna tema za Srbiju.

Bespovratna sredstva, pre svega za tehnološki iskorak, dobile su i dve složene zadruge, jedna sa teritorije Centralne Srbije i jedna iz Vojvodine.

Potpisivanju ugovora sa zadrugama prisustvovali su i predsednici Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović, Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, Zoran Keserović, Vladimir Goati i drugi gosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.