Izvor: B92, 14.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrinuti proizvođači stočne hrane

Beograd -- Proizvođači stočne hrane u Srbiji strahuju da bi jednostrana primena Trgovinskog sporazuma sa EU dovela do pojave nelojalne konkurencije na tržištu.

Najveći suficit u trgovini prehrambenim proizvodima Srbija ostvari tako što prodaje jeftinu sirovinu - kukuruz, umesto skupih finalnih proizvoda. Ukoliko dođe do jednostrane primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju tako će i ostati, upozoravaju stručnjaci i proizvođači stočne hrane.

Čelična >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kula visoka 27 metara u Velikoj Plani može da, uz najnoviju norvešku tehnologiju kada je reč o stočnoj hrani, proizvede 7,5 tona premiksa i supekoncentrata na sat.

To prevazilazi potrebe domaćeg tržišta i dobrim delom plan pri izgradnji je bio izvoz u okolne zemlje – Bugarsku, Rumuniju i Hrvatsku.

Međutim, ukoliko dođe do jednostrane primene SSP-a, kako je dogovoreno, na stranim tržištima ova stočna hrana, a ni srpski proizvodi stočarske proizvodnje neće biti konkurentni, utvrdila je Zajednica proizvođača stočne hrane Srbije.

"Analizom proizvođača stočne hrane došli smo do zaključka da ćemo biti u nezavidnom položaju nelojalne konkurencije", kaže Boban Predolac, direktor razvoja fabrike "Sto odsto".

"Zašto? Zato što će stočna hrana i mnogo drugih poljoprivrednih proizvoda biće oslobođeni od plaćanja carina, a jedan broj sirovina koje učestvuju u domaćoj proizvodnji stočne hrane i dalje će biti pod carinskim režimom", dodaje Predolac.

Vitamini, minerali, suncokretova i sojina sačma - uvozne komponente bez kojih naši proizvođači ne mogu da proizvode, biće carinjene u sledećih dve do šest godina, a pri tome gotovi proizvodi iz EU će u startu biti oslobođeni carina.

Od srpskih stočara se očekuje da proizvedu konkurentan proizvod od hrane koja će biti skuplja od one koju plaćaju stočari u okruženju ili poljoprivrednici u Evropskoj uniji.

"Ono što je važno je da će biti apsolutno neizjednačen položaj farmera u Srbiji i u Evropskoj uniji i da naše fabrike stočne hrane, zbog plaćanja i zadržavanja prelemana i carina na komponente koje su ostale u narednih šest godina, domaći proizvodi će biti od osam do deset odsto skuplji u odnosu na cenu u EU", objašnjava Jasna Stefanović iz Privredne komore Srbije.

S druge strane, srpski stočari i proizvođači stočne hrane veruju da bi bili veoma konkuretni na svim tržištima ukoliko bi im se obezbedili jednaki uslovi.

Ukoliko se to ne dogodi Srbija će izvoziti jeftin kukuruz, a uvoziće skupe gotove proizvode.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.