Zabranjena prodaja pirotehničkih sredstava na proslavi Dana Bastilje

Izvor: B92, 09.Jul.2023, 15:30

Zabranjena prodaja pirotehničkih sredstava na proslavi Dana Bastilje

Francuska je danas zabranila prodaju, posedovanje, transport i upotrebu svih pirotehničkih sredstava tokom proslave nacionalnog praznika - Dana Bastilje.

Vlada je izdala dekret kojim se zabranjuju "pirotehnička sredstva" za proslave 14. jula kojima se obeležava Nacionalni dan Francuske, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Taj potez usledio je nakon nereda izazvanih prošlomesečnim ubistvom 17-godišnjeg Nahela M. u Nanteru, koga su ubili policajci jer nije želeo da zaustavi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << automobil.

Međutim, zabrana se ne odnosi na zvanične vatromete koje organizuju lokalne vlasti.

"U cilju sprečavanja opasnosti od ozbiljnog narušavanja javnog reda i mira tokom svečanosti 14. jula, na teritoriji Republike do 15. jula biće zabranjena prodaja, nošenje, transport i upotreba pirotehničkih sredstava i vatrometa", navodi se u ukazu, objavljenom u Francuskom službenom glasniku.

Izgrednici su često koristili pirotehnička sredstva tokom gotovo najgorih nemira u Francuskoj u poslednjih 20 godina.

Premijerka Elizabet Born rekla je da će pored ograničenja vezanih za pirotehnička sredstva, biti raspoređeni i brojni pripadnici bezbednosnih snaga kako bi se očuvao mir i "zaštitili Francuzi tokom ova dva osetljiva dana". Ona je za list "Parizijen" rekla da su mnogi ljudi "prilično zabrinuti" zbog mogućnosti novog nasilja tokom nacionalnog praznika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.