Zabranili prodaju ovog slatkiša: Može izazvati rak

Izvor: B92, 22.Feb.2024, 19:28

Zabranili prodaju ovog slatkiša: Može izazvati rak

Neke indijske države su zabranile prodaju šećerne vune zbog straha da omiljena dečija poslastica izaziva rak, piše BBC.

Prošle nedelje, indijska Tamil Nadu uvela je zabranu nakon što je u uzorcima poslatim na testiranje potvrđena prisutnost Rodamina-B, supstance koja izaziva rak.

Ranije ovog meseca, savezna teritorija Pondišeri zabranila je slatkiš, dok su druge države počele da testiraju njegove uzorke.

Šećerna vuna, koju u Indiji zbog izgleda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nazivaju i ‘buddi-ka-baal‘ (‘kosa starice‘), popularna je među decom širom sveta.

Uvek može da se kupi u zabavnim parkovima i na sajmovima, a deca je vole zbog lepljive teksture koja se topi u ustima.

Međutim, neki indijski zvaničnici kažu da je slatkiš opasniji nego što se čini, prenosi Jutarnji list.

P. Satiš Kumar, službenik za bezbednost hrane u gradu Čenaj u Tamil Naduu, rekao je za Indian Express da kontaminanti u šećernoj vuni "mogu da dovedu do raka i da utiču na sve organe u telu".

Njegov tim pregledao je prošle nedelje ponudu prodavača slatkiša na plaži u gradu i ustanovio da slatkiše koji se prodaju u gradu proizvode nezavisni prodavači, a ne registrovane fabrike.

Nekoliko dana kasnije, vlada je objavila zabranu prodaje šećerne vune nakon što su laboratorijski testovi u uzorcima otkrili prisutnost hemijskog spoja Rodamina-B. Hemikalija šećernoj vuni daje fluorescentnu ružičastu nijansu i koristi se za bojenje tekstila, kozmetike i mastila.

Studije su pokazale da hemikalija može da poveća rizik od raka, a Evropa i Kalifornija zabranile su njenu upotrebu kao boje za hranu.

Ministar zdravstva Ma Subramanijan rekao je u izjavi da je korišćenje Rodamina-B u "pakovanju, uvozu, prodaji hrane ili posluživanju hrane koja ga sadrži na venčanjima i drugim javnim događajima bilo kažnjivo prema Zakonu o sigurnosti hrane i Zakonu o standardima iz 2006".

Nakon Tamil Nadua, i susedna država Andra Pradeš takođe je počela da testira uzorke slatkiša kako bi proverila prisutnost kancerogene hemikalije.

A ranije ove nedelje, novine New India Express izvestile su da se službenici za sigurnost hrane u Delhiju takođe zalažu za zabranu šećerne vune.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.