Zabrana izvoza pirinča – potez Indije izazvao bojazan

Izvor: B92, 21.Jul.2023, 10:10

Zabrana izvoza pirinča – potez Indije izazvao bojazan

Indija je naredila zabranu izvoza znatnog dela svog najvažnijeg izvoznog proizvoda – pirinča.

Time će otprilike biti prepolovljene isporuke te žitarice iz Indije, koja je njen najveći svetski izvoznik.

To je izazvalo bojazan od dalje nestabilnosti na svetskim tržištima hrane, preneo je Rojters.

Vlada u Delhiju je saopštila da je uvela zabranu izvoza belog pirinča, koji nije basmati, nakon što su maloprodajne cene ove žitarice porasle za tri odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za mesec dana, jer su kasne, ali jake monsunske kiše nanele veliku štetu usevima.

Indija pokriva više od 40 odsto svetskog izvoza pirinča, a niske zalihe kod drugih izvoznika znače da bi bilo kakvo smanjenje isporuka moglo da naduva cene hrane, koje su već podigli rat u Ukrajini i nestabilno vreme.

"Da bi se obezbedila adekvatna dostupnost belog pirinča, koji nije basmati, na indijskom tržištu i da bi se ublažio rast cena u domaćim okvirima, vlada Indije je izmenila izvoznu politiku“, saopštilo je indijsko Ministarstvo hrane i navelo da je u poslednjih 12 meseci došlo do povećanja maloprodajne cene od 11,5 odsto.

Ova kategorija, beli i lomljeni pirinač, činili su oko 10 od ukupno 22 miliona tona indijskog izvoza pirinča prošle godine.

Indijska vlada je kasnije precizirala da prokuvani pirinač, koji je predstavljao 7,4 miliona tona izvoza u 2022. godini, nije uključen u zabranu.

Ovaj potez pokazuje osetljivost vlade premijera Narendre Modija na rast cena hrane uoči opštih izbora skoro sledeće godine.

Njegova administracija je produžila i zabranu izvoza pšenice, nakon što je već ograničila isporuku pirinča u septembru 2022, kao i izvoz šećera ove godine, pošto je prinos trske opao.

"Indija bi poremetila svetsko tržište pirinča mnogo većom brzinom nego što je to učinio rat u Ukrajini na tržištu pšenice", izjavio je Krišna Rao, predsednik Udruženja izvoznika pirinča.

Pirinač je osnovna namirnica za više od tri milijarde ljudi, a skoro 90 odsto useva koji zahtevaju veliku količinu vode proizvodi se u Aziji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.