Za ženske inovacione ideje 100 miliona dinara

Izvor: RTS, 27.Nov.2018, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za ženske inovacione ideje 100 miliona dinara

Kabinet Ministra za inovacije i tehnološki razvoj uz podršku Skupštine grada Beograda i Kancelarije za mlade opredelilo je bespovratna sredstva za razvoj ženskog inovacionog preduzetništva u iznosu od 100 miliona dinara za narednu godinu.
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović ističe da je preduzeto dosta aktivnosti kako bi ženama bilo olakšano uključivanje u ovu oblast. Jedna od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << njih je Program podrške razvoju i promociji inovacionog ženskog preduzetništva koji je započet ove godine.

Glavni cilj je unapređenje inovacionog preduzetništva među ženama kroz promociju, afirmaciju i direktnu podršku u realizaciji njihovih ideja.
Vlada Srbije će u narednom periodu maksimalno posvetiti pažnju promociji ženskog inovacionog preduzetništva, što je i evropski trend, poručio je Popović.
Na radnom doručku povodom predstavljanja ciljeva i statusa Programa podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva, Popović je novinarima rekao da je u Srbiji problem što je u inovacionom preduzetništvu mnogo manje žena nego muškaraca.
"Važno je da deca od osme ili devet godine uče programiranje, osnove preduzetništva kako bi kasnije donosili svoje odluke i osnivali svoje startap kompanije", rekao je Popović.
Ministar je ukazao da će biti podržana svaka ideja koja će pomoći razvoj ženskog preduzetništva i da je ove godine resorno ministarstvo izdvojilo značajna sredstva za njegovu promociju.
"Takođe i sledeće godine nastavićemo sa ovim izuzetno dobrim projektima, jer to je i evropski trend. EU i neke zemlje koje nisu članice EU imaju takođe taj problem da ima znatno manje žena u inovacionom preduzetništvu i preduzimaju razne mere da to poprave", objasnio je Popović.
Namera da sve više žena započne biznis
Popović kaže da želja je da što više mladih devojaka, kao i žena u srednjim godinama započne biznis, jer inovacije nisu samo IT tehnologije, već one mogu da se pokrenu i u običnoj kućnoj radinosti, u selu, gradu.
"Najvažnije je biti hrabar i odvažan, i zelimo da pomognemo i grantovima i podrškom u edukaciji ženama. Sa ovim programima nastavićemo i sledeće godine, a to je trend i u EU. Sve zemlje forisiraju ovakve projekte i žele da imaju što više žena u inovacionom preduzetništvu. Srbija će podržati sve dobre ideje", istakao je Popović.
Popović je istakao da su žene u Srbiji vredne i preduzmiljive i da na ovaj način mogu da se ohrabre da otvaraju svoje startap kompanije, slede svoje snove i postanu uspešne preduzetnice.
Za projekat koji će biti nastavljen i naredne godine vlada veliko intersovanje i ima dosta dobrih ideja, rekao je ministar.
Ukazao je da će narednih pet do deset godina biti velikih promena na tržištu rada i neke profesije će nestati, a neke nove će se pojaviti.
Program su podržale Skupština grada i Kancelarija za mlade.
Beograd smanjio broj nezaposlenih
Član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje Grada Beograda Dragomir Petronijević rekao je da je Beograd smanjio broj nezaposlenih i pokrenuo točak preduzetništva.
"Smatram da je od velike važnosti afirmacija i promocija preduzetnistva, a posebno ženskog kako bi se otklonili rodni stereotipi i obrabrile žene da pokrenu svoje kompanije. Mi smo kao grad spemni da im budemo od pomoći", dodao je Petronijević.
Petronijević je ukazao da žene ređe pokušavaju da se oprobaju u tome.
"Ako ne pokušate nećete sigurno uspeti, a ako pokušate, možete biti primer dobre prakse", rekao je Petronijević i pozvao sve da posete sajt www.znanjemdocilja.rs na kome se mogu više informisati.
Jedan od osnivača platforme www. shtreber.com Stefanija Lukić podelila je svoje iskustvo, a ideja je bila da se pokrene sajt koji se bavi osavremenjivanjem načina učenja školskog gradiva.

"Mi nismo udžbenik, a želimo da ispunimo kriterijume današnjeg deteta koje malo drži pažnju na nečemu što nije interaktivno. Učenje kroz igru je sada postalo najveća platforma za učenje i 100.000 dece poseti naš sajt svakog meseca", rekla je Lukić.
Ivanka Stamenović, tekstilna dizanerka i predsednik Udruženja "EkoBeg" koje se bavi zaštitom životne sredine kroz reciklažu bilborda od kojih se prave upotrebni predmeti poput torbi, zapošljava žene koje imaju više od 50 godina, i pripadaju teže zapošljivoj grupi.
Kako kaže, posla ima dosta, i potrebno je još osam žena koje bi se obučile za taj posao.
"Oduvek sam imala preduzetnički duh, ideja, tako da sam kada sam ostala bez posla završila obuku i nakon toga sa koleginicom osnovala prvo socijalno ekološko preduzeće u Srbiji. Nikad ne treba reći moje vreme je prošlo, uvek je pravo vreme za dobre ideje", poručila je Ivanka Stamenović.
Na javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške razvoju ženskog preduzetništva mogu se javiti jedinice lokalne samouprave ali i organizacije koje konkurišu zajedno sa jedinicama lokalne samouprave u zavisnosti za koju meru odnosno aktivnost u okviru Programa se konkuriše.
Više informacija se može naci na sajtu www.inovacije. gov.rs.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Žene, pokrenite biznis, država pomaže sa 100 mil. RSD

Izvor: B92, 27.Nov.2018

Beograd -- Bespovratna sredstva za razvoj ženskog inovacionog preduzetništva u iznosu od 100 miliona dinara za narednu godinu...Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj opredelio je bespovratna sredstva uz podršku Skupštine grada Beograda i Kancelarije za mlade...To je najavio ministar...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.