Izvor: Glas javnosti, 29.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za „vajmaks“ bolje regionalne licence

BEOGRAD - Bivša ministarka telekomunikacija Aleksandra Smiljanić juče je izjavila da je ideja njenog ministarstva bila da podelom isključivo lokalnih licenci za izgradnju „vajmaks“ mreža, koje omogućavaju pristup bežičnom internetu i fiksnoj telefoniji, pruži priliku malim i srednjim tehnološkim firmama da uđu u taj posao, dok, naprotiv, novo ministarstvo planira dodelu nacionalnih licenci. Prema njenim rečima, u Srbiji su uglavnom sva preduzeća u oblasti informaciono-komunikacionih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << tehnologija male i srednje veličine, sa izuzetkom „Telekoma“ i nekoliko stranih kompanija.

- Hteli smo da izdamo regionalne licence po okruzima da bi sva zainteresovana preduzeća mogla da konkurišu. Nijedno od stotine srpskih malih i srednjih informaciono-komunikacionih preduzeća ne bi moglo da konkuriše za nacionalnu licencu jer bi imali obavezu da investiraju u izgradnju velikog broja baznih stanica za šta nemaju sredstava. Planirali smo da izdamo po tri licence za svaki okrug, a preostali frekventni opsezi, budući da su to ograničeni resursi, čuvali bi se za buduće tehnologije, koje se brzo razvijaju - objašnjava bivša ministarka.

Komentarišući plan nove ministarke Jasne Matić da izda nacionalne dozvole, Smiljanićeva kaže da su mala i srednja preduzeća često efikasnija od velikih preduzeća, i češće su nosioci razvoja.

- Prema tome, veoma je loše isključivati ova preduzeća izdavanjem nacionalnih licenci. Takođe, izdavanje nacionalnih licenci povećava verovatnoću da će ih strane firme kupiti i eksploatisati, što će predstavljati odliv kapitala iz zemlje. Strani političari i privrednici shvataju vrednost prirodnih resursa i bore se za njih, dok naši političari ne pokušavaju da nađu načina da resurse zadrže u domaćim rukama - zaključuje bivša ministarka.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.