Za učešće u dualnom obrazovanju prijavilo se 500 poslodavaca

Izvor: B92, 03.Feb.2024, 16:34

Za učešće u dualnom obrazovanju prijavilo se 500 poslodavaca

Za uključivanje u model dualnog obrazovanja za sledeću školsku godinu prijavilo se oko 500 poslodavaca koji su podneli 1.000 izjava o spremnosti za uključenje.

Tako je izjavila rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje Privredne komore Srbije Mirjana Kovačević.

Ona je za Tanjug rekla da će ove kompanije otvoriti oko 4.300 mesta za učenje kroz rad a da li će svako mesto biti popunjeno, videće se kada bude realizovan upis u školsku 2024/25 godinu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Govoreći o najtraženijim profilima istakla je da tradicionalno najveću tražnju pokazuje sektor mašinske industrije, kao i obrada metala, pa su među profilima iz ovog sektora bravar-zavarivač, industrijski mehaničar, operater mašinske obrade rezanja.

"Tu su i tehnike za kompjutersko upravljanje CNC mašinama, elekrotehnika je takođe veoma važna našim privrednicima te su električar i tehničar mehatronike među najtraženijim profilima. Traženi su i ugostiteljstvo, turizam, trgovina i profili kao što su trgovac, kuvar, konobar", rekla je ona.

Kao interesantno je navela da je ove godine velika tražnja i iz područja rada poljoprivrede i prerade odnosno proizvodnje hrane, jer su traženi profili poput pekara, poljoprivrednih tehničara, kao i operatera u prehrambenoj industriji.

"U ponudi za realizaciju po dualnom modelu obrazovanja za školsku 2024/2025. godinu nalazi se i 10 novih obrazovnih profila a to su tehničar računara, tehničar za administriranje računarskih mreža, vozač motornih vozila, elektrotehničar za elektroniku na vozilima, tehničar elektronike i automatike, kozmetički tehničar, poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija, polagač obloga, dekorater zidnih površina i mehaničar grejne i rashladne tehnike", navela je Kovačević.

Prema njenim rečima, na jugu Srbije je tradicionalno zadržana tražnja za građevinskim profilima, kao što su rukovalac građevinskom mehanizacijom i operatori osnovnih građevinskih radova. Kada je reč o daljoj proceduri, ona je objasnila da će informacija o prijavama poslodavaca biti dostavljena Kancelariji za dualno obrazovanje Ministarstva prosvete, i biće sastavni deo konkursa za upis u srednje škole, koji se obično objavljuje u maju. Što se tiče aktivnosti Privredne komore Srbije u narednom periodu, ona će najpre, u martu mesecu, organizovati dan otvorenih vrata za dualno obrazovanje i saradnju sa učenicima i njihovim roditeljima, u cilju njihovog informisanja. Učenici koji pohađaju dualni model obrazovanja, prema rečima sagovornice Tanjuga, imaju pravo na naknadu od firmi za svaki čas proveden u učenju kroz rad i ta naknada iznosu 70 odsto od minimalne cene rada. Sledeće školske, shodno uredbi Vlade Srbije o finansijskoj podršci u dualnom obrazovanju, učenici će imati i mogućnost da dobiju dodatnu finansijsku podršku ukoliko se opredele za školovanje za neko od deficitarnih zanimanja.

"Kancelarija za dualno obrazivanje je najavila da će se raditi o sumi od 5.000 dinara, što će biti dodatni iznos na naknadu koju isplaćuju kompanije", rekla je Kovačević.

Dodala je da ova podrška Vlade Srbije istovremeno obuhvata i privrednike, jer će oni moći da povrate uložena sredstava u primenu dualnog obrazovanja u visini do 50 odsto isplaćenih naknada učenicima, naravno ukoliko ispune sve uslove definisane konkursom koji će biti raspisan od strane Kancelarije za dualno obrazovanje. U Srbiji je do sada kroz dualno obrazovanje prošlo ili se još u njemu školuje 15.800 učenika, podršku pruža 186 škola, do sada je uključeno 950 kompanija a iz Privredne komore Srbije najavljuju da će sa sledećom školskom godinom taj broj biti povećan na 1.100.

"Pokazatelj dobrog rada ovog modela obrazovanje jeste to što 50 odsto učenika ostaje da radi u struci, četvrtina ostaje da radi u kompanijama gde je sticala prva radna iskustva kroz ovo školovanje", istakla je Mirjana Kovačević. Za one koji nisu ostali ni u struci ni u kompaniji gde su sticali prvo radno iskustvo, računa se da su nastavili školovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kovačević: Za učešće u dualnom obrazovanju prijavilo se 500 poslodavaca, biće oko 4.000 radnih mesta

Izvor: Radio 021, 03.Feb.2024

Za uključivanje u model dualnog obrazovanja za sledeću školsku godinu prijavilo se oko 500 poslodavaca koji su podneli 1.000 izjava o spremnosti za uključenje u dualni model obrazovanja.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.