Za suncokret nude 25 dinara

Izvor: B92, 04.Sep.2013, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za suncokret nude 25 dinara

Beograd -- Predsednik Banatske asocijacije poljoprivrednika Jan Husarik izjavio je da im je ponuđeno povećanje otkupne cene suncokreta na 25 dinara po kilogramu.

On ocenjuje da poljoprivredni proizvođači neće biti zadovoljni ponuđenom cenom

"Ministar poljoprivrede (Dragan Glamočić) nas je obavestio da je jutros razgovarao sa predstavnicima prerađivača, odnosno sa uljarama, i rečeno nam je da je cena od 24 dinara tokom ovih razgovora doživela pomak prema 25 dinara", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Husarik Tanjugu.

Husarik je najavio da će tek u razgovorima sa proizvođačima suncokreta videti njihovu reakciju i naglasio da je "potpuno siguran da oni neće biti zadovoljni sa ovom cenom".

"Naravno da želimo da i dalje nastavimo pregovore, jer jedino za stolom, pregovorima, može ova teška situacija da se prevaziđe", rekao je Husarik.

Predsednik Banatske asocijacije poljoprivrednika je preneo da će u petak, 6. septembra, biti dogovoren sastanak proizvođača suncokreta sa uljarima, gde će zajednički pokušati da se otkupna cena suncokreta što više približi realnoj ceni.

Ukoliko ova sadašnja cena suncokreta ostane na sadašnjem nivou, onda su poljoprivrednici "sve bliže i bliže ambisu", upozorio je predsednik Banatske asocijacije poljoprivrednika, koja predstavlja ratare iz šest banatskih opština.

Prošla godina je bila katastrofalna za poljoprivredu zbog velike suše, a ove godine cena pšenice je ispod granice proste reprodukcije i ispada da su ratari radili sa gubitkom, a ista situacija je i sa cenom kukuruza, koja je ispod cene koštanja i ako cena suncokreta ostane na sadašnjem nivou - poljoprivrednici će biti u poptpuno bezizlaznoj situaciji, rekao je Husarik.

Odgovarajući na pitanje kakve su cene suncokreta u okruženju, Husarik je rekao da srpski ratari dele sudbinu s poljoprivrednicima u okolnim državama, ali su one nešto veće nego kod nas.

Proizvođači suncokreta protestuju već osmi dan, zahtevajući da otkupna cena za suncokret bude 45 dinara za kilogram.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Proizvođačima suncokreta ponuđeno 25 dinara

Izvor: Blic, 04.Sep.2013

Predsednik Banatske asocijacije poljoprivrednika Jan Husarik izjavio je večeras, posle razgovora u Ministarstvu poljoprivrede, da im je ponuđeno povećanje otkupne cene suncokreta na 25 dinara po kilogramu, i ocenio da poljoprivredni proizvođači neće biti zadovoljni ponuđenom cenom..."Ministar...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.