Izvor: Blic, 08.Nov.2017, 19:39 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Za slavsku trpezu minimum 20.000 dinara
Da bi spremila slavu za desetak gostiju, domaćinstvima u Srbiji potrebno je najmanje 20.000 dinara, i to pod uslovom da domaćice same pripremaju hranu i da nabavljaju sastojke za jela na popustima u marketima.
Toliko novca potrošila je Gordana P. iz okoline Kragujevca, koja je prenela svoje iskustvo kako se sve može uštedeti a da pripremite slavu kako i dolikuje.
- Povrće smo imali iz naše bašte, jagnje smo takođe mi gajili. Prase koje je neizostavni deo trpeze >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smo kupili. Za kilogram žive vage smo izdvojili 230 dinara po kilogramu, a sto dinara skuplje će vam biti za kilogram ukoliko ga pečete u pekari - priča ona.
Najveći deo novca, potroši se za pripremu predjela. Prema računici Gordane oko trećina ili oko 7.000 dinara, potrebno je za kupovinu suhomesnatih proizvoda. Ovaj iznos može da bude i manji i to za nekoliko hiljada ukoliko se prate sniženja i kupuje suhomesnato na akcijama, koja mogu da budu i do 50 odsto. Isto važi i za kupovinu pića.
Pečenje najpovoljnije u pečenjari
Pri porudžbini pečenja, u zavisnosti da li je jagnjetina ili prasetina, cena je od 1.400 odnosno 1.000 dinara za kilogram. Ukoliko se odlučite da kupite pečenje u restoranu, cene su odnosu na ove više za oko 300 dinara. Pošto je i sarma neizostavan deo trpeze i u kupovini mlevenog mesa može se proći jeftinije ako ga pazarite u supermarketima. Tako je kilogram mlevenog junećeg mesa 650 dinara, a svinjskog 500 dinara, dok je u mesari skuplje za sto dinara, po kilogramu. Ovo pravilo važi iza ćevape i pljeskavice koje u supermarketima se prodaju za nešto više od 400 dinar po kilogramu, a u mesarama i do 700 dinara.
Po mleveno u supermarket, a suhomesnato u mesarama
Kada kupujete suhomesnato, savet domaćica je da to činite u specijalizovanim radnjama odnosno mesarama. Tako je cena čajne, sremske i budimske kobasice, ali i dimljene svinjske pečenice i vrata od 700 do 800 dinara za kilogram, dok u supermarketima se prodaju za više od 1.100 dinara. Isto košta i kulen, a njegova cena u mesarama je ispod 900 dinara.
Ušteda ako sami mesite slavski kolač
Umešne domaćice će dan pred slavu umesiti i slavski kolač, za koji neće potrošiti više od 150 dinara za sastojke. Ukoliko ne stignu ili ne znaju, rešenje je kupovina u pekari, ali je njihova cena dva do tri puta veća - od 300 do 500 dinara.
CENE ZA KILOGRAM
Suhomesnato 700 do 1.900 dinara
Svinjsko pečenje 400 do 1.000 dinara
Jagnjeće pečenje 500 do 1.400 dinara
Mleveno meso 500 do 650 dinara
Pečeni oslić 1.200 dinara
Pečeni šaran 1.450 dinara
Pečena pastrmka 1.450 dinara
Pečena skuša 1.000 dinara
Pečeni smuđ od 2.000 dinara
Kolači 650 dinara
Za slavsku trpezu minimum 20.000 dinara
Izvor: Kamatica.com, 09.Nov.2017, 13:02
Da bi spremila slavu za desetak gostiju, domaćinstvima u Srbiji potrebno je najmanje 20.000 dinara, i to pod uslovom da domaćice same pripremaju hranu i da nabavljaju sastojke za jela na popustima u marketima..