Za revizije 1,3 miliona evra

Izvor: S media, 02.Jun.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za revizije 1,3 miliona evra

Da Vlada Srbije nije pobrkala redosled poteza, već da je sačekala da revizor KPMG kaže da je NIS imao gubitak, danas država ne bi ponovo morala da kontroliše revizora koga je sama angažovala, a ni da dva puta plaća za isti posao!

Vlada kao da nije htela da razume signal Upravnog odbora NIS-a sa Biserkom Jeftimijević-Drinjaković na čelu da ne prihvata završni račun za 2008. godinu koji joj je dostavio tadašnji menadžment, a prema kome je ova kompanija poslovala >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

s dobiti od 2,3 milijarde dinara, zbog čega je i predloženo angažovanje nezavisnog revizora.

Država je, po kratkom postupku, uzela sebi dobit, a tek potom angažovala revizorsku kuću KPMG zatraživši dodatnu proveru; kojom je potvrđeno da zarade, zapravo, nema, piše Politika.

Dakle, kada se sve sabere, Srbija je za procenu vrednosti i reviziju završnog računa NIS-a do sada ukupno platila 1,3 miliona evra i to najvećim delom parama poreskih obveznika. Ali, ni tu nije kraj, jer predstoji izdatak za još jednu proveru revizije završnog računa za 2008.

Nikola Martinović, član Upravnog odbora NIS-a, potvrđuje za Politiku da završni račun za 2008. godinu koji pokazuje dobit ove kompanije nije usvojen na sednici UO, već da je zatraženo angažovanje nezavisnog revizora, s čim se složio i Gaspromnjeft.

Priče o tome da je gubitak NIS od osam milijardi dinara, kako je procenio KPMG, posledica toga što je usvojen dokument kojim se skraćuje vreme čuvanja podataka je neistina, kategoričan je on.

Očekujem da će novi revizor uraditi završni račun, poštujući Zakon o računovodstvu i popis imovine u kompaniji. Ako se tako postupi, gubitaka od osam milijardi dinara,

siguran sam, neće biti,tvrdi Martinović.

Kako se nezvanično saznaje, angažovanje KPMG je koštalo oko 100.000 evra i taj trošak biće pokriven parama kompanije. Angažovanje novog revizora mogla bi da plati država parama poreskih obveznika, ili NIS, odnosno dva vlasnika, ukoliko se tako dogovore, kaže Branko Pavlović, bivši direktor Agencije za privatizaciju.

Upitan da li očekuje da će novi izveštaj biti drugačiji od nalaza KPMG-a i da li renomirana revizorska kuća može da napravi grešku u obračunu, Pavlović kaže da ne očekuje velika iznenađenja i da bi bilo zapanjujuće kada bi novi revizor dao potpuno drugačiji izveštaj.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.