Izvor: RTS, 24.Sep.2020, 18:25

Za program Moja prva plata prijavilo se 5.636 poslodavaca

Poslodavci zainteresovani za državni program "Moja prva plata" imaju još sutra rok da se prijave, a ministar finansija Siniša Mali i predsednik PKS Marko Čadež obišli su firmu "Visaris" koja se uključila u taj program i oglasila 11 pozicija za obuku mladih. Ministar Mali kaže da će se, ukoliko program ispuni očekivanje, ista akcija ponoviti i sledeće godine.
"Visaris", firma koja proizvodi rendgen aparate, jedno od 5.636 preduzeća koja su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se do sada  prijavila za program "Moja prva plata".

Mladi koji budu primljeni imaće obuku koju će držati naši, ali svetski priznati stručnjaci u oblasti obrade digitalnog signala i digitalne rendgen tehnike.
Ali, ne čeka ih samo rigorozan trening već i putovanja u neke od 30 zemalja u kojima "Visaris" posluje od Evrope, preko Amerike do Australije.
Samo ove godine, američkom tržištu je isporučeno 250 mobilnih rendgen aparata koji su se i kod nas pokazali kao odlično rešenje za privremene kovid bolnice.
"Mi smo aplicirali za jedanaest novih kandidata, podeljeno otprilike podjednako mašinske i elektro-struke, najboljih od kojih će dobiti priliku da rade u našem razvojnom odeljenju što znači da će raditi na projektima veštačke inteligencije i 3-D snimanja", rekao je  Marko Petrović, direktor "Visarisa".
Ono što je dobro je da će ti mladi ljudi imati zaista tu sreću da kada završe taj projekat mogu u toj firmi i na tržištu rada da kažu da ja sam prošao veliko iskustvo", kaže Marko Čadež, predsednik PKS.
Rok da se kompanije prijave ističe sutra, a onda kreće prijava zainteresovanih kandidata. Ugovori o radu biće potpisani do kraja godine.
"Ukoliko se pokaže kao dobar, a kao što vidite prvi pokazatelji su apsolutno da postoji zainteresovanost poslodavaca, očekujem i veliku zainteresovanost mladih, dakle mi ćemo ovaj program ponoviti i sledeće godine", rekao je ministar Siniša Mali.
Prema do sada pristiglim zahtevima, traže se mladi svih struka, najviše sa srednjom školom i oko 30 odsto sa fakultetom.
Država pomaže u isplati zarade - 20.000 dinara, odnosno 24.000 dinara zavisno od stručne spreme, a ostalo obezbeđuje poslodavac.
Program Moja prva plata usmeren je na mlade koji do sada nisu imali nikakvo radno iskustvo kako bi ga stekli i kako bi još lakše našli posao.
Iz budžeta je za taj program izdvojeno dve milijarde dinara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.