Izvor: Blic, 23.Feb.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za prodaju ima i maraka

Za prodaju ima i maraka

BEOGRAD Nema potrebe da građani trguju devizama na ulici ukoliko na bankarskim šalterima nema tražene valute. U svim filijalama ZOP-a kao i u menjačnicama koje imaju licencu NBJ, u svakom trenutku ima dovoljno svih valuta, kaže za 'Blic' Živko Nešić, generalni direktor ZOP-a, povodom pritužbi građana da u bankama ne mogu da zamene dinare za marke.

Činjenica je da je u ukupnoj sumi stranog novca koji se proda građanima nemačka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << marka zastupljena sa 70 odsto, ali za sada je i za ovu valutu potražnja manja od ponude. Od početak primene propisa o slobodnoj prodaji deviza, na šalterima ZOP-a otkupljeno je 300 a prodato 70 miliona maraka. Dnevni neto priliv u 300 filijala i oko 100 iznajmljenih prodajnih mesta jeste pet do šest miliona maraka navodi Nešić.

Do sad je NBJ privatnim menjačnicama izdala 25 licenci, a sve ostale koje nemaju zvaničnu registraciju za trgovinu devizama imaju rok do 31. marta da ispune uslove za dobijanje ovog papira.

Objašnjavajući ograničenja pri podizanju dinarske gotovine, Nešić naglašava da za obavljanje legalnih poslova ne postoje nikakvi limiti.

Ograničenje za pravna lica da u gotovom novcu dnevno mogu da podignu po 1.000 dinara odnosi se samo na slučajeve isplate drugom pravnom licu jer smatramo da se preko tog iznosa sva međusobna plaćanja mogu obaviti virmanski. Međutim, nema ograničenja ukoliko se novac podiže za isplatu plata, penzija ili plaćanja određenih nabavku, ali je obaveza pravnih lica da te isplate dokumentuju. Za fizička lica propisano je da dnevno mogu da podignu 50.000 dinara kako bi se sprečile moguće malverzacije. Dogodilo se, na primer, da je sa jednog žiro-računa podignuto 11 miliona dinara i uplaćeno na štednu knjižicu drugog lica, a već sutradan je taj novac podignut sa računa ističe Nešić.

Sve banke, prema njegovim rečima, posluju u skladu sa propisima i trenutno nijedna nije u minusi, ali ima onih koje koriste obaveznu rezervu za obezbeđivanje likvidnosti. Privreda je zasigurno u velikom minusu, ali pravo stanje će se znati nakon obrade završnih računa koji treba da se dostave do kraja februara. M.V.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.