Za prekvalifikacije u IT 350 miliona dinara

Izvor: RTS, 05.Sep.2019, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za prekvalifikacije u IT 350 miliona dinara

Ministar za rad Zoran Đorđević najavio je na početku regionalne konferencije o trendovima u telekomunicijama i medijima "Didžital 2019" u Beogradu, da će država 2020. izdvojiti 350 miliona dinara za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju 2.000 ljudi za poslove u IT industriji.
Ovogodišnji "Didžital 2019" okupiće u beogradskom hotelu "Metropol" najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona kao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i brojne goste iz inostranstva.

Na konferenciji će učestvovati direktori telekoma u regionu, a ovo je jedini skup koji okuplja prve ljude vodećih operatera.
Ministar Zoran Đorđević je na otvaranju konferencije istakao da je digitalizacija prioritet vlade i da i Ministarstvo za rad tome pridaje veliki značaj.
"Cilj je da mladi ostanu ovde i dobiju stalan posao", naglasio je Đorđević.
Ministar je naglasio da digitalizacija može Srbiju da lansira među najrazvijenije zemlje.
Rekao je da se digitalizacija uvodi u razne sfere i podsetio da se sprovodi i projekat "E-beba 2", da je krajem jula završena prva faza uvođenja socijalnih karata i da bi tokom jeseni trebalo da bude usvojen potreban zakon.
"To je još jedan iskorak Srbije po pitanju digitalizacije i kada je reč o ostvarivanju većih i transparentnijih prava naših građana", naglasio je ministar.
Kada je reč o kreativnoj industriji, ministar je rekao da i u tom segmentu Srbija napreduje i da je filmska industrija zahvaljujući podršci države veoma privlačna za strance i da se sve više snima u Srbiji.
Kako je rekao, država zato ima više prihoda od kreativne industrija, ali zbog toga i od turizma.
"Region zaostaje u brzini i dostupnosti interneta"
Zamenica šefa Delagacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar rekla je da je u prethodnih godinu i po dana dosta urađeno kada je reč o digitalizaciji, koja je važna za ekonomski razvoj celog Zapadnog Balkana.
"Digitalizacija je pokretač ekonomskog rasta i ključna za bolju povezanost u regionu", navela je i istakla da digitalno povezivanje regona može da ga učini privlačenijim za investitore.
Rekla je da je važno da se nastavi sa implementacijom digitalne agende za Zapadni Balkan i podsetila da je uspostavljen regionalni politički dijalog o digitalnoj transformaciji, kao i da je potpisan regionalni sporauzm o romingu u aprilu.

Štamcar je poručila da treba dalje jačati e-Upravu, uvesti širokopojasni internet, obezbediti veću konkurenciju i usvojiti regulatornu reformu.
Kako je rekla, region još zaostaje kada je reč o brzini i pristupu internetu.
Podsetila je da je EU u izveštaju o napretku Srbije dala preporuke i kada je reč o elektronskim medijima koje bi trebalo primeniti kako bi se regulatorni okvir uskladio sa onim u EU.
"Rekordan budžet Filmskog centra Srbije"
Direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić rekao je da taj centar ima za ovu godinu budžet veći od osam milona evra za proizvodnju filmova, što je rekord do sada.
Istakao je da je Filmski centar Srbije po tome jedan od vodećih u regionu.
Matić je rekao da je Filmski centar Srbije u poslednje četiri godine digitalizovao 47 bioskopa u Srbiji i da su još četiri dobila podršku u tehničkoj dokumentaciji, tako da će Srbija uskoro imati više od 50 novodigitalizovanih bioskopa.
Najavio je da će u septembru početi izrada novog Zakona o kinematografiji, koji će biti usklađen sa regulativom EU.
Kako je rekao, centar je u prethodne dve godine podržao 49 projekata iz 18 zemalja u koprodukcijama, a 30 projekata naših autora je podržano u stranim zemljama čija vrednost oko dva miliona evra.
Naglasio je da je država uvođenjem povraćaja novca investitoru od 25 odsto doprinela razvoju kinomatografafije i dodao da najviše interesovanja ima iz SAD, Nemačke, Slovenije, Turske, Indije, Kanade, Saudijske Arabije i drugih zemalja.
Predsednik "Kolor pres grupe" Robert Čoban predstavio je program konferencije i učesnike.
Otvaranju konferencije je prisustvovao i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.