Za poljoprivredu u ovoj godini 113 milijardi dinara

Izvor: B92, 13.Jun.2023, 15:57

Za poljoprivredu u ovoj godini 113 milijardi dinara

Ministarka poljoprivredeJelena Tanasković izjavila je danas da je budžet za poljoprivredu u 2023. koji uključuje i dodatna sredstva, 113 milijardi dinara.

Ona je Skupštini Srbije na sastanku Odbora za poljoprivredu na kojem su se razmatrale informacije o radu resornog ministarstva, kazala da je su poljoprivrednicima u ovoj godini dodatno dati prelevmani na mleko od 15 dinara po litru, prelevmani na sir koji su sa 12 dinara povećani na 30 dinara za kilogram, kao i prelevmani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na evaporisano mleko koji su sada 300 dinara po litri, a što nije bilo predviđeno planom budžeta.

"Subvencije po grlu u sa prošlogodišnjih 25.000 dinara povećane su na 40.000 dinara, a subvencije po hektartu su sa 9.000 povećane na 18.000 dinara i te subvencuije biće isplaćivane u okviru javnog poziva koji je noćas završen", kazala je Tanaskovićeva.

Ona je objasnila da svi oni koji su konkurisali a nisu još dobili subvencije od 9.000 dinara po hektaru, njima će sada biti isplaćeno po 18.000 dinara, dok će oni koji su dobili po 9.000 u narednom period dobiti razliku, odnosno taj dodatak.

Ministarka poljoprivrede je navela i da je za 50 odsto smanjena taksa za navodnjavanje u ovoj godini, i da se kroz izmene zakona radi da ona u potpunosti bude ukinuta 2024.

Tanaskovićeva je kazala i da je prošle sedmice imala sastanak sa ratarima i predstavnicima Udruženja Žita Srbije kako bi se videla šta će biti sa cenom pšenice, koja je trenutno na rekordno niskom nivou od 18 dinara. "Postoje predlozi, ali ne bih o njima trenutno govorila,jer su pregovori još u toku", navela je ona.

Kada je reč o malinarima, ministarka je dodala da je od početka godine uveden moratorijum na kredite i njihov reprogram ide na 12 meseci. Naglasila je i da je odobrena i kreditna linija u Poštanskoj štedionici, koju će moći da koriste mali i srednji hladnjačari do 100 tona malina uz uslov da imaju robu na stanju, a koja će se procenjivati u vrednosti od 300 dinara po kilogramu.

"Banka će odmah isplaćivati primarne proizvođače kada bude odobren kredit i to maksimalno do 30 miliona dinara, a ukoliko postoji opcija da je manji dug od toga, hladnjača će moći da uzme i deo kredita za novi otkup", objasnila je ministarka.

Tanaskovićeva je navela da je u odnosu na ranije prakse, promena i to da će poljoprivredna inspekcija kontrolisati stanje robe u tim hladnjačama, odnosno kvalitet i količine koje pojostoje, i da će banka morati da se se saglasi za svaki kilogram robe.

"Nakon što se roba proda uslov je da prvo mora biti izmiren dug banci za taj deo koliko je prodato robe", kazala je ona i dodala da će ovi krediti već danas krenuti onima koji su za njih aplicirali.

Resorna ministarka je govoreći o tome šta je sve u ovoj godini urađeno u poljoprivredi, navela i da je država odobrila i krovnu uredbu preko Razvojne agencije Srbije (RAS) preko koje će se kreditirati prvi put poljoprivrednici, kao i prerada u poljoprivredi i da će do million evra kredita povrat biti 50 odsto“.

"Ovo je nešto što je izuzetno bitno, ali neće važiti za poljoprivredna gazdinstva čiji je osnivač fizičko lice. RAS nije u mogućnosti da njih kreditira i za njih tražimo neko novo rešenje", pojasnila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.