Izvor: Blic, 19.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za plate i penzije neće biti kvasca

Za plate i penzije neće biti kvasca

BEOGRAD - Povoljan aranžman koji su SR Jugoslvija i Srbija dobile od poverilaca u Pariskom klubu ne znači da šansu koju smo dobili treba prokockati na sticanje nekih političkih poena i kupovinu nekih socijalnih grupa na kratak rok - rekao je za 'Blic' Božidar Đelić, srpski ministar finasija, nakon završetka pregovora u Parizu.

Prema Đelićevim rečima, deljenja novca koji nije zarađen ni u kom slučaju neće biti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bilo da je reč o platama, penzijama ili nekim socijalnim davanjima, jer taj novac mora da bude iskorišćen za investicije, prekvalifikaciju radne snage i nastavak reformi.

- Otpis 66 odsto jugoslovenskog duga prema poveriocima iz Pariskog kluba pomoći će i prilikom koncipiranja budžeta Srbije za 2002. godinu u koji će svakako biti uneta stavka koliko novca treba odvojiti za servisiranje inostranog duga zemlje. Posebno će biti malo prostora za podizanje plata kada se radi o ustanovama i institucijama koje se finansiraju iz republičkog budžeta. Ne kažem da neće biti nikakvog pomaka, ali ništa poput onoga što ovih dana čujem od prosvete neće biti moguće - dodaje Đelić, napominjući da do kraja godine poseban akcenat treba staviti na rešavanje problema u javnim preduzećima.

- Imamo ambiciju da sa svim velikim sistemima koji se finansiraju iz budžeta unapred postignemo dogovor za celu 2002. godinu. Osim njihovog restrukturiranja, insistiraćemo i da se naprave srednjoročni biznis-planovi u dogovoru između zaposlenih, poslovodstva i države. Svi moraju preuzeti odgovornost: sindikati za potpisivanje tih sporazuma i njihovo poštovanje, rukovodstvo da radi u interesu preduzeća, a Vlada na finansijskoj strani da obezbedi aranžmane poput onih koji su nedavno postignuti za EPS i ŽTP - smatra Božidar Đelić.

Ministar finasija ističe da za sada ne postoji organizovana prepreka reformama, već samo razne interesne grupacije, koje svoje interese reflektuju kroz političke razmirice.

- Imamo onih koji se protive uvođenju reda u neku instituciju, ili onih koji ne žele privatizaciju, odnosno ljudi koji ne žele strogo tržišnu proveru njihove vrednosti. Jedna od ključnih stvari koju će država preuzeti jeste da stvori sistem kako bi se talentovanim i onima koji imaju energije obezbedilo da sa što manje napora pošteno naprave novac. O tome smo tokom vikenda razgovarali na ekonomskom savetu Vlade Srbije. Ima tu puno stvari koje su moguće - od smanjenja nekih taksi koje su veoma velike, poreza na finansijske transakcije, posebno poreza ZOP-a, carine, boljeg rada administracije - zaključuje Đelić. P. Radojević

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.