Izvor: B92, 11.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za otpremnine 10 milijadi dinara

Beograd -- Proteklih godina preko 90 odsto onih koji su uzeli otpremninu nije rešilo problem svog radnog angažovanja, kaže ministar za rad.

Lalović kaže da treba naći načine za jačanje sistema samozapošljavanja i kako najbolje iskoristiti sredstva iz Tranzicionog fonda. "Zbog toga će država u naredenom periodu više sredstava izdvajati za pomoć pri samozapošljavanju, pre svega mlađima od 27 godina, i to 150.000 dinara bespovratnih sredstava po osobi", kaže on. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

On je, na okruglom stolu o mogućnostima samozapošljavanja i razmeni iskustava s predstavnicima Ministarstva rada Francuske, ocenio da je nezaposlenosti najveći državni problem i dodao da Srbiji predstoji najteži period po tom pitanju jer se već sada suočava s privatizacijom preduzeća za koja nema zainteresovanih kupaca. Prema njegovim rečima, pored restrukturiranja velikih javnih preduzeća, u narednom periodu očekuje se restrukturiranje javnih komunalnih preduzeća, što će još više otvoriti pitanje zapošljavanja i nezaposlenosti u zemlji.

Lalović je najavio da će Vlada Srbije sutra formirati posebne timove koji će raditi u regionima gde je nezaposlenost najveća, objasnivši da će se pomoć sastojati od davanja određenih beskamatnih kredita poslodavcima koji budu zapošljavali nove radnike. Lalović je rekao da će jedan Vladin tim posetiti Kragujevac već u petak, 13. maja, kako bi poslodavcima u tom gradu ponudio beskamatni krediti za zapošljavanje viška radnika iz "Zastave".

Skupu su prisustvovali predstavnici reprezentativnih sindikata i organizacija poslodavaca iz Srbije, predstavnici Ministarstva rada i domaćih instituta i predstavnici Međunarodne organizacije rada i francuskog Ministarstva rada.

Civili će tužiti državu Srbiju

Grupa civila iz Valjeva koji su nedavno otpušteni kao višak iz Vojske Srbije i Crne Gore najavili su da će tužiti državu Srbiju jer nisu dobili otpremnine.

U ime 15 bivših radnika Vojske SCG, novinarima su se obratili Miro Plavšić, Ljubica Milovanović i Dejan Savić, koji su naveli da im stražari na ulazu u zgradu u kojoj su radili nisu dozvolili da uđu, razduže dokumentaciju i uzmu lične stvari.

"Tužićemo državu zbog toga što nismo dobili obećane otpremnine od 12 mesečnih bruto zarada. Kada smo preuzimali radne knjižice nadležni su nam rekli da će nam novac biti uplaćen bezmalo istoga dana, ali je sve to bilo samo prazno obećanje", rekao je doskorašnji načelnik Kluba Vojske u Valjevu Miro Plavšić. On je kazao da ih je načelnik Štaba brigade Vojske uputio na mogućnost tužbe sudu i dodao da se na njihova radna mesta primaju novi radnici po ugovoru na devet meseci.

Ljubica Milovanović, koja je 32 godine bila načelnik Garnizonske biblioteke u Valjevu, rekla je da bivšim radnicima Vojske nije bilo dozvoljeno ni da iskoriste godišnji odmor. "Sva civilna lica su u Valjevu ostala bez posla, a mnogi, koji su za vreme načelnikovanja u Generalštabu postali oficiri i bez odgovarajuće škole, otišli su sada u invalidske penzije da ne bi izgubili činove", rekao je bivši referent u Klubu Vojske Dejan Savić.

Oni su dodali da im niko nije odgovorio na žalbe koje su, zbog prestanka službe u VSCG, uputili nadležnima u Vojnoj pošti u Valjevu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.