Za obilaznicu ima para

Izvor: Politika, 22.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za obilaznicu ima para

Izgradnja obilaznice oko Beograda biće nastavljena bez prekidanja, jer je na jučerašnjem sastanku u Vladi Srbije postignut dogovor da se iz Nacionalnog investicionog plana (NIP) izdvoji 300 miliona dinara za pokrivanje dugova firmama koje izvode radove. Time je osiguran nastavak ovog važnog posla, koji je zbog nedostatka sredstava u poslednjih nekoliko meseci dodatno usporen. Na sastanku je postignut sporazum između Dragana Đilasa, ministra zaduženog za sprovođenje NIP-a, Branka Jocića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << generalnog direktora "Puteva Srbije", i izvođača radova.

Podsetimo, suma od 721 milion dinara, koliko je iz Nacionalnog investicionog plana bilo izdvojeno za obilaznicu za ovu godinu, gotovo da je potrošena. Velimir Ilić, ministar za infrastrukturu, zatražio je još novca iz NIP-a, što je izazvalo polemiku između njega i Mlađana Dinkića, ministra za ekonomiju i regionalni razvoj. Predstavnici firmi, na čelu sa "Mostogradnjom", žalili su se da zbog nedostatka novca ne mogu da isplate radnike i nabave građevinski materijal, što dovodi u pitanje planirani završetak radova na obilaznici koji su u toku, na potesu od Ostružnice do Orlovače. Prekid radova, prema rečima nadležnih, bio bi posebno štetan zbog predstojeće popravke beogradskog mosta "Gazela". Obilaznica bi trebalo da posluži za izmeštanje dela teretnih vozila iz centra Beograda tokom radova, kako bi se izbegao kolaps u saobraćaju.

Dragan Đilas, ministar u Vladi Srbije, rekao je da je na sastanku pronađeno rešenje, posle nesporazuma na relaciji Mlađan Dinkić – Velimir Ilić.

– Došli smo do rešenja problema koji su se, nažalost, poslednjih dana pojavljivali u medijima, što je još jedan dokaz da probleme treba rešavati razgovorom. Reč je o 300 miliona dinara koji će biti izdvojeni iz NIP-a i iskorišćeni za pokrivanje dugova izvođačima radova. Dogovoreno je i da u narednih mesec dana, zajedno sa Ministarstvom za infrastrukturu, obezbedimo i ostala sredstva koja će biti dovoljna da se radovi na obilaznici i Koridoru 10 privedu kraju u roku koji je ranije planiran – rekao je za Agenciju "Beta" Dragan Đilas.

Branko Jocić, generalni direktor "Puteva Srbije", kaže da je najvažnije to što je obezbeđen kontinuitet radova na obilaznici, na čemu je, kako kaže, insistirao.

– Đilas je dao konstruktivne predloge i mi smo zadovoljni dogovorom. On je u toku razgovoru, između ostalog, predložio i da bi gradske vlasti u Beogradu trebalo više da finansijski doprinesu predstojećoj popravci Pančevačkog mosta – rekao je Branko Jocić.

Finansijskom injekcijom od 300 miliona dinara trebalo bi da se osposobi deo obilaznice koji će, kada posao bude gotov, povezati Obrenovački put i Ibarsku magistralu. Osim toga, pored novca iz Nacionalnog investicionog plana, za gradnju obilaznice u novembru trebalo bi da stigne još sredstava, koji su obezbeđeni iz kredita Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

– Trenutno pregovaramo o tome, i očekujem da ćemo do 15. novembra od njih dobiti 115 miliona evra za gradnju obilaznice od Batajnice do Dobanovaca – naveo je Jocić.

Kompletna obilaznica bi u konačnom obliku bila duga 47 kilometara i, prema računici iz Javnog preduzeća "Putevi Srbije", to će ukupno koštati 369,7 miliona evra.

Radovi na obilaznici, sa svim prekidima, traju sedamnaest godina, a od tada je izgrađeno je 17,6 kilometara na deonicima Dobanovci – Surčin, Surčin – Ostružnica i popravljen je Ostružnički most preko Save, kod Ostružnice. U rad su pušteni tek 2005. godine. Zamišljeno je da obilaznicu čini obilazni autoput od Batajnice preko Dobanovaca, Ostružnice, Železnika i Belog Potoka, sa koridorom preko Vinče i novim mostom na Dunavu za vezu sa međunarodnim putem E-70.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.