Sprema se novi model iznajmljivanja stanova – imovinski cenzus

Izvor: B92, 08.Avg.2023, 11:53

Sprema se novi model iznajmljivanja stanova – imovinski cenzus

Grad Zagreb namerava da uvede novi model određivanja najamnine za svoje stanove, pri čemu glavni kriterijum više ne bi bila kvadratura stana koji se iznajmljuje, njegova lokacija i opremljenost, nego bi to bilo primanje po članu domaćinstva.

Kako piše Jutarnji list, Grad Zagreb je 25. jula otvorio javno savetovanje o Zaključku o visini najamnine za stanove kojima upravlja Grad Zagreb, a ono će trajati do 24. avgusta.

Premda je savetovanje otvoreno usred leta, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u špici sezone godišnjih odmora, kada je u Zagrebu najmanje ljudi, izazvalo je veliki interes, ali i gnev kod građana koji su u najmu gradskih stanova.

"Prema nacrtu tog Zaključka, osobe koje žive u manjem stanu plaćale bi čak i više nego neko ko živi u većem stanu samo zbog toga što moguće ima veća primanja. A na najamninu bi odlazila čak 1/4 primanja. Tako, na primer, porodica koja ima primanja 2.400 evra davala bi za najam 600 evra bez obzira živi li u stanu od 50, 80 ili 100 kvadrata. A za svaki dodatni evro koji bi kao porodica zaradila, četvrtinu bi trebalo da daju za najam", navodi jedna čitateljka koja smatra da time cene najma postaju veće od cena na slobodnom tržištu i dodaje da je nameera javnog najma da bude povoljniji, priuštiv i podsticajan za stanovanje.

Najamnine bi se određivale u tri kategorije.

Prvi razred bila bi primanja po članu domaćinstva u iznosu 30-50 posto prosečne plate u Zagrebu u 2022. (prosečna plata bila je 1.219 evra), a to je 365-609 evra po članu, što znači da bi cena najamnine bila 15 posto ukupnog prihoda domaćinstva.

Drugi razred bila bi primanja po članu domaćinstva u iznosu 50-80 posto prosečne plate u Zagrebu u 2022. (od 610-975 evra po članu), za koje bi cena najamnine bila 20 posto ukupnog prihoda domaćinstva.

Treći razred bila bi primanja po članu domaćinstva viša od 80 posto prosečne plate u Zagrebu, odnosno 980 i više evra po članu, a cena najamnine bila bi 25 posto ukupnog prihoda domaćinstva, prenosi seebiz.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zagreb menja kriterijum za visinu kirija: Zakup stana prema prihodu domaćinstva

Izvor: Radio 021, 08.Avg.2023

Grad Zagreb namerava da uvede novi model određivanja zakupnine za svoje stanove.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.