Za metalce ne postoji sutra

Izvor: Politika, 24.Jun.2011, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za metalce ne postoji sutra

Od 49 fabrika srpskog metalskog kompleksa u većinskom vlasništvu države, koje zapošljavaju 32.000 radnika, u više od 20 su blokirani računi

Aveti ogromnih dugova opsedaju nekadašnje velike gigante jugoslovenske privrede, preteći da ih zauvek pošalju u istoriju. Tačnije, u stečaj. Više od 20 dana, račun rakovičkog IMR-a je u blokadi, a generalni direktor fabrike Zoran Radosavljević tvrdi da je situacija bezizlazna, što znači da se nekada moćna industrija motora >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i bukvalno nalazi pred demontažom, a 840 metalaca na pragu biroa rada.

Potraživanja bivših 3.500 zaposlenih IMR-a po osnovu neisplaćenih zarada, toplog obroka ili regresa stižu na naplatu i prete da dostignu sumu od više stotina miliona dinara, pretvarajući se u omču oko vrata fabrici čiji je gazda država.

– U poslednjih 20 dana sva novčana sredstva, dinarska i devizna, sa svih računa fabrike preneta su na račune izvršnih poverilaca. Svi računi su danima blokirani i iznos blokade se svakodnevno uvećava, a prema našim saznanjima, više stotina predloga za izvršenje nalazi se na putu „izvršni poverilac–sud–NBS – kaže Radosavljević.

Srpsko pravosuđe je očigledno dobilo iznenadni napad entuzijazma, pa pojedini sudovi donose rešenja da se izvršenje sprovede popisom, procenom i prodajom pokretne imovine IMR-a. Direktor upozorava na najcrnji scenario: rasprodaju imovine!

Međutim, prema njegovim saznanjima, pored IMR-a, još dvadesetak velikih firmi metalskog kompleksa, mahom izvoznici koji su u postupku restrukturiranja, nalaze se u sličnoj situaciji. Među njima su nekadašnji ponosi teške industrije druge Jugoslavije, poput Slobode Čačak, Fabrike vagona iz Kraljeva, 14. oktobra iz Kruševca, FAP-a iz Priboja, Ikarbusa... Metalci okovani dugovima i nesposobni da se prilagode novim uslovima tržišta, sa prastarom tehnologijom, očekuju sudske izvršioce, kako bi posle decenija rada, završili na otpadu tranzicije.

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović,

napominje da se u postupku restrukturiranja nalaze 132 privredna društva u Srbiji, dok ih je u metalskoj industriji ukupno 49. To su fabrike koje zbog svoje prezaduženosti nisu mogle da nađu kupca.

– U ovih 49 fabrika metalskog kompleksa radi 32.000 radnika i njihova sudbina je krajnje neizvesna – potvrđuje Vujović, tvrdeći da je masovna blokada računa srpskih fabrika metalskog kompleksa sa većinskim državnim kapitalom nastala posle sentence pravnog mišljenja Vrhovnog kasacionog suda, da se izvršni postupci koji se odnose na naplatu novčanih potraživanja iz radnog odnosa protiv dužnika ne prekidaju, a prekinuti postupci nastave i okončaju.

IMR je tipičan primer. Ima dugovanje prema bivšim radnicima na ime neisplaćenih zarada u periodu od oktobra 1998. do marta 1999. godine, tako da je započelo donošenje rešenja o izvršenju i prinudna naplata na svim računima fabrike.

I sindikalista Vujović i direktor Radosavljević smatraju da je Vrhovni kasacioni sud stavio van snage „član 20ž” Zakona o privatizaciji, u kojem se navodi da se nad preduzećem koje se nalazi u restrukturiranju ne mogu vršiti prinudne naplate po bilo kom osnovu.

– Pre desetak minuta su mi javili da je blokiran račun i fabrike kamiona iz Kragujevca. Pitanje je dana kada će svih 49 fabrika ispuniti uslove da odu u stečaj – upozorava Vujović koji je o ovom alarmantnom problemu obavestio potpredsednicu vlade Vericu Kalanović.

Ona mu je, kaže Vujović, rekla da proverava kolika su ukupna potraživanja radnika po osnovu njihovih tužbi za neisplaćene zarade, topli obrok ili regres, kako bi informisala Vladu Srbije.

– Kalanovićka je preuzela na sebe da razgovara i sa ministarkom pravde Snežanom Malović, dok joj je Sindikat metalaca Srbije ponudio dva moguća rešenja: da potraživanja radnika treba rešiti kao staru deviznu štednju ili ih konvertovati u vlasnički kapital preduzeća – napominje sindikalni lider metalaca Srbije.

I direktor IMR-a je o stečajnoj omči koja se nadvila nad državnim metalskim fabrikama obavestio ministarstva ekonomije, poljoprivrede i gospođu Kalanović, ali je odgovor Radosavljeviću bio gotovo identičan: „Vlada i ministarstva se ne mešaju u odluke sudskih vlasti”.

Glavnokomandujući IMR-a ističe da fabrike ne osporavaju dugovanja prema radnicima, ali podseća da se blokada računa događa kada je IMR započeo realizaciju ugovora sa etiopskom kompanijom METEC, koji podrazumeva isporuku 3.000 traktora godišnje u sledećih pet godina. Dakle, ukupno 15.000 traktora, uz rakovički nou-hau za montažu traktora u afričkoj pustinji, sa konačnim izvoznim rezultatom vrednim 170 miliona evra!

– Zbog realizacije izvoza traktora u Etiopiju, IMR je sa Ministarstvom za ekonomiju i regionalni razvoj zaključio ugovor o namenskom kreditu u iznosu od 100 miliona dinara i narednih dana se očekuje njegovo ispunjenje – precizira Radosavljević.

Posao sa Etiopijom, starim prijateljem iz epohe nesvrstanih, ocenjen je kao senzacionalan. Potcenjivani i prežaljeni, bez ikakvog kupca na vidiku, poslednji rakovički metalci napravili su podvig i najavili hepiend na kraju balade o smrti srpskog metalskog kompleksa kojim upravlja država. Šta će sada ona učiniti za njih?

Hoće li dozvoliti da nekadašnji strateški sektor razvoja završi u muzeju uspomena socijalističke Jugoslavije? Ako vlada to učini, za 32.000 metalaca sutra više ne postoji. Ili će ih ponovo reanimirati, u skladu sa svojom deklarativnom predizbornom mantrom: očuvanje i otvaranje novih radnih mesta.

Aleksandar Apostolovski

-----------------------------------------------------------

Nije lako udariti na Bor

– Među ugroženim fabrikama u restrukturiranju je i Rudarsko-topioničarski basen Bor. Ali oni su malo jači, pa još ne očekujem da udare na njih i odvedu ih u stečaj – kaže Zoran Vujović.

 

objavljeno: 25.06.2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Država uništava metalski kompleks

Izvor: B92, 25.Jun.2011, 01:11

Beograd -- Od 49 fabrika srpskog metalskog kompleksa u većinskom vlasništvu države, koje zapošljavaju 32.000 radnika, u više od 20 su blokirani računi...Više od 20 dana, račun rakovičkog IMR-a je u blokadi, a generalni direktor fabrike Zoran Radosavljević tvrdi da je situacija bezizlazna, što...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.