Za isti čin veće razlike u platama

Izvor: Blic, 09.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za isti čin veće razlike u platama

Povećanjem plata pripadnika Vojske Srbije od 30 do 40 odsto i usklađivanjem sa primanjima u drugim državnim organima, vojni poziv biće znatno atraktivniji, najavljuje Aleksandar Miščević, državni sekretar Ministarstva odbrane. Tako će najviša plata pukovnika VS posle januarskog uvećanja biti 84.709 dinara, a prosečna pukovnička plata 71.947 dinara.

Ista povećanja planirana su i za civile zaposlene u Vojsci. Zaposleni sa visokom stručnom spremom u novembru su imali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prosečnu platu 34.876, a sada će imati 43.783 dinara.

Određivanju plata u Vojsci Srbije, kako je naveo Miščević, u intervjuu časopisu „Odbrana", pristupilo se na nov način, drugačijim vrednovanjima - odnosa prema poslu, zadacima, rezultatima rada, napredovanju u službi...

- Čin će svakako biti jedan od elemenata za utvrđivanje plate, ali će na iznos značajnije uticati položaj, funkcija i odgovornost, uslovi rada, službena ocena. Tako da će doći do značajnijih razlika u primanjima i u istom činu - rekao je Miščević.

On je naveo da će tako poručnik na određenom formacijskom mestu imati istu platu kao neki potpukovnik, a podoficir kao major. Novi pravilnik reguliše koeficijent za obračun plata, koji se množi sa osnovicom koju utvrđuje Vlada Srbije. Osnovica sada iznosi 20.128 dinara, sa porezom i doprinosom, a Zakon o Vojsci propisuje da ona ne može biti manja od 75 odsto prosečne mesečne zarade zaposlenog u privredi Republike Srbije. Osnovni koeficijent čine koeficijenti prema položaju i činu, a dodatni koeficijenti za posebne uslove i specifičnu vojnu službu.

Dodatni koeficijent od 15 do 25 odsto ostvaruju vojna lica u specijalnim jedinicama - što podrazumeva i letačku, padobransku i ronilačku službu, kao i službu uništavanja neeksplodiranih ubojnih sredstava. Ovi koeficijenti uslovljavaju razlike koje mogu ići i do 50 odsto u istom članu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.