Za godinu dana pojeftinili samo ulje i brašno, a ostale namirnice … (GRAFIKA)

Izvor: BKTV News, 17.Jul.2014, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za godinu dana pojeftinili samo ulje i brašno, a ostale namirnice … (GRAFIKA)

Zvanična statistika kaže da su cene za godinu dana povećane 1,3 odsto, ali su realna poskupljenja znato veća. Za samo 365 dana namirnice su poskupele u proseku osam odsto, slatkiši oko 10, a kozmetika i kućna hemija čak 15 odsto.

NEPRIMETNO – I naši podaci govore isto. Nekoliko životnih namirnica poput ulja, šećera i brašna je pojeftinilo, čime se stvara utisak da ljudi žive nešto bolje. Ali sve ostalo je poskupelo, od kućne hemije, preko konditorskih proizvoda, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << kozmetike, do suhomesnatih proizvoda… Pojedini gradovi podigli su cene grejanja i komunalija, a imamo najave da će poskupeti i gradski prevoz. Obasuti smo reklamama s popustima, ali ako malo bolje pogledamo, na njima se vrti svega nekoliko proizvoda kojima su snižene cene – kaže za „24 sata“ Vera Vida, predsednica Centra za zaštitu potrošača.
 
Ostali proizvodi poskupljuju polako, dinar po dinar.
- Svako veliko poskupljenje izazvalo bi revolt potrošača, dok ovakva sitna poskupljenja prolaze neprimetno, ali se i te kako osećaju u potrošačkoj korpi – objašnjava Vida.
 

Kako svaki rast cena vodi i padu potrošnje, ne čudi podatak da je i promet robe u prodavnicama manji. Dok je ukupni promet manji za oko jedan odsto, promet skupljih, uvoznih slatkiša i kozmetike u pojedinim trgovinskim lancima opao je i za trećinu jer cene ovih proizvoda skaču mnogo više i mnogo češće od domaćih.
 
Uvoznici objašnjavaju da se povećanjem kursa cene brane od oscilacija dinara.
 
- Na tržištima poput srpskog nikada se ne zna kada će kurs krenuti nizbrdo. Mi robu nabavljamo u evrima, a trgovcima je prodajemo u dinarima. Kako nam trgovinski lanci plaćaju za 60, 90 ili više dana, moramo u cenu da ukalkulišemo i rizik od eventualnog slabljenja dinara u tom periodu jer ukoliko dinar oslabi, mi gubimo novac – objašnjava Marko Damjanović, koji se bavi uvozom slatkiša.
Kao rezultat ovakve situacije, promet u maloprodaji svakodnevno opada, količina novca koju građani ostavljaju u prodavnicama sve je manja, a kupovine su sve ređe.
 
- Nekada smo u veliku kupovinu išli jednom nedeljno, a sad idemo jednom u mesec dana i svakog meseca sve manje stvari mogu da kupim za dva čeka. Trudimo se da uštedimo na hrani, ali svakog dana nešto poskupi, dok plate ostaju iste – kaže za „24 sata“ Beograđanka Jelena Kocić (50).
 
Izvor:24 sata
The post Za godinu dana pojeftinili samo ulje i brašno, a ostale namirnice … (GRAFIKA) appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.