Izvor: Blic, 06.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za evro sutra 1,5 dinara više

Srednji kurs evra danas će iznositi 79,1725 dinara. Vrednost domaće valute posle višenedeljnog jačanja, juče je naglo pala, a intervencijom Narodne banke Srbije od 40 miliona evra na međubankarskom tržištu sprečena je prevelika oscilacija kursa dinara i povećan je promet.



NBS najavljuje da će ako bude potrebno, koristiti devizne rezerve kako bi uticala na prekomerno dnevno pomeranje kursa, ali da neće uticati na dugoročni trend i nivo kursa dinara.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />Pad kursa dinara, kako kaže Saša Đogović, saradnik Instituta za istraživanje tržišta, jedna je od posledica pomeranja na srpskom tržištu čiji je uzrok svetska kriza.

- Može se računati ne samo na rast kamatnih stopa, nego i na klizanje deviznog kursa, odnosno pad vrednosti dinara prema evru, što će pogoditi ljude koji su zaduženi kod poslovnih banaka uz deviznu klauzulu - ukazuje Đogović.

Od 11. maja do danas, NBS je četiri puta intervenisala na deviznom tržištu sa po tri miliona evra, i to tako što je dva puta kupovala i dva puta prodavala devize. NBS je u petak, 3. oktobra, na deviznom tržištu, pri prometu od 262 miliona evra, prodala tri miliona evra, vrativši tako na tržište deo deviza iz neto otkupa od menjača.

Zoran Petrović, zamenik predsednika Izvršnog odbora „Rajfajzen banke", kaže za „Blic" da je još u petak nastao veći rast tražnje za evrom, koji je bio nastavljen i juče.

- Stranci su u petak izlazili sa domaćeg valutnog tržišta. Tražnja domaćih pravnih lica bila je na uobičajenom nivou, dok je tražnja fizičkih lica bila nešto jača od uobičajene. Takav trend tražnje za evrom nastavljen je i juče, i u jednom trenutku dinar je gubio i dva odsto u odnosu na cenu na zatvaranju deviznog tržišta u petak. Intervencija NBS uticala je na to da se dinar oporavi tako da je kurs na međubankarskom deviznom tržištu u 16 časova završio na nivou 79,15 - 79,25 dinara za evro - kaže Petrović.

U 2008. godini dinar je najvišu vrednost dostigao 7. avgusta, kada je kurs bio 75,75 dinara za evro, a najslabiji je bio 12. maja, dan posle parlamentarnih izbora u Srbiji, kada se evro menjao za 83,87 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.