Za evro danas 100,98 dinara

Izvor: Blic, 18.Maj.2010, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za evro danas 100,98 dinara

Dinar će i sutra, treći dan za redom, nastaviti da slabi prema evru i to za 25 para ili 0,25 odsto, tako da će zvanični srednji kurs iznositi 101,7099 dinara za evro, što je nova rekordno niska vrednost domaće valute prema evru, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

NBS danas nije intervenisala na deviznom tržištu, a od početka godine prodala je ukupno ukupno 796,5 miliona evra, da bi sprečila prekomerne dnevne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oscilacije kursa i podstakla promet na deviznom tržištu.

Povodom pada vrednosti dinara i prelaska psihološke granice od 100 dinara za jedan evro, ministarka finansija Diana Dragutinović danas je ocenila da je neophodno da NBS i u budućnosti spreči nagle promene kursa dinara, koje su posledica špekulativnih udara.

Viceguverner NBS Bojan Marković izjavio je ove nedelje da su pritisci na slabljenje dinara, poslednjih dana, posledica regionalnih kretanja na finansijskim tržištima.

Marković je istakao da su zbog toga oslabile i druge valute u regionu, kao što su, recimo, mađarska forinta ili poljski zlot, i to u većoj meri nego dinar.

Prema njegovim rečima, dalje kretanje kursa dinara prema evru zavisiće od nastavka navedenih regionalnih kretanja, ali i od uspeha pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji će uticati na premiju rizika.

U ovoj godini, dinar je bio najjači 4. januara, kada je zvanični srednji kurs iznosio 95,9679 dinara za evro.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.