Za energetiku u svetu 26 biliona $

Izvor: B92, 07.Nov.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za energetiku u svetu 26 biliona $

London/Singapur -- U energetski sektor na globalnom nivou mora se tokom narednih 20 godina investirati više od 26 biliona dolara (26 hiljada milijardi dolara).

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) tvrdi da se jedino se tako ogromnim ulaganjima može obezbediti dovoljno energije u najnovijem izveštaju o perspektivama u oblasti energetike u svetu.

U izveštaju pod nazivom "Svetski energetski pregled" (World Energy Outlook - WEO), IEA navodi da su najveće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << investicije od 13,6 biliona dolara, ili 52 odsto od ukupne prognozirane sume, neophodne za sektor proizvodnje električne energije i u vezi sa tim izgradnje novih elektrana.

Većina preostalog novca, neophodnog za investiranje u oblast energetike do 2030. godine, trebalo bi da bude usmerena u naftni i gasni sektor.

IEA prognozira da će potrošači u narednih sedam godina plaćati u proseku 100 dolara i više za barel (159 litara) nafte.

Kao razlog, agencija za energetiku navodi rast tražnje i troškova za obezbeđivanje novih izvorišta te glavne energetske sirovine.

"Svetu, za sada, ne fali nafta ni gas", ukazuje se u izveštaju IEA u kome se i upozorava da "neposredni rizik koji ugrožava ponudu nije nedostatak globalnih izvora, već nedostatak investicija tamo gde su one potrebne".

Te prognoze IEA o neophodnim investicijama u oblast energetike do 2030, od ukupno 26 biliona dolara, za četiri biliona dolara su veće u odnosu na prošlogodišnji izveštaj i procene te agencije, ukazuju svetski mediji.

Ne očekuje se, međutim, da će proizvodnja nafte dostići vrhunac pre 2030. godine, ali bi pred kraj tog perioda proizvodnja crnog zlata iz lako dostupnih izvorišta trebalo da počne da stagnira.

To znači, kako se ukazuje u izveštaju IEA, da će svet početi više da zavisi od nekonvencionalnih izvora, kao što su naftni škriljci, pri čemu bi obim konvencionalne eksploatacije nafte do 2030. trebalo da poraste samo za pet procenata.

Cena nafte u Aziji nakratko ispod 60 dolara

"Lukoil" u 2009. smanjuje investicije

Moskva - Ruska naftna kompanija "Lukoil" bi iduće godine mogla da smanji obim investicionih ulaganja na četiri do pet milijardi dolara, ukoliko cene nafte skliznu na 45 dolara za barel, upozorio je izvršni direktor tog koncerna Vagit Alekperov. On je podsetio da je "Lukoil" razradio tri scenarija za investicione programe, zavisno od cena nafte - "optimističku varijantu" za 80 dolara za barel, "optimalnu" za 65 dolara i "kriznu varijantu" za 45 dolara za barel, objavljeno je na Internet sajtu finmarket.ru. Savet direktora te kompanije je ranije za 2009. planirao kapitalna ulaganja od 7,5 do devet milijardi dolara, uz mogućnost smanjenja na 5,1 milijardu dolara ukoliko cene nafte nastave da slabe.

Cena barela sirove nafte nakratko je jutros opala ispod 60 dolara, u elektronskoj razmeni na azijskim tržištima, što ukazuje na zabrinutost investitora zbog poremećaja u potražnji.

Tokom jutrošnje trgovine cena barela lake sirove nafte za isporuke u decembru pala je na 59,97 dolara, oslabivši za 80 centi u odnosu na cenu barela koja je sinoć u Njujorku iznosila 60,77 dolara.

Cena barela se posle jutrošnjeg privremenog pada povećala na 60,52 dolara.

Cena barela nafte Brent za isporuke u decembru smanjila se za 81 cent, sa 57,43 na 56,62 dolara.

Oscilacije u potražnji uzdrmale su tržište nafte na kojem se cena barela u protekle dve nedelje kretala između 60 i 70 dolara. Cena nafte je zatim pala za gotovo 10 dolara za samo dva dana.

Analitičari upozoravaju da investitore najviše brine "uznemirujuće stanje svetske ekonomije".

Prema nedeljnom izveštaju američkog Ministarstva energetike, objavljenom u sredu, potrošnja nafte u SAD je opala, dok se nepovoljni pokazatelji rasta umnožavaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.