Za energetiku 9 milijardi evra

Izvor: S media, 15.Dec.2009, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za energetiku 9 milijardi evra

Ministar rudarstava i energetike Petar Škundrić izjavio je danas da je će u sektoru energetike, u okviru investicionog ciklusa, koji je pokrenut ove godine, biti uloženo oko devet milijardi evra u nerednih pet do sedam godina, ukazujući na neophodnost da u tom poslu maksimalno budu uposlene domaće kompanije.

“U ovoj godini je pokrenut veliki investicioni ciklus u sektoru energetike, kao odgovor na ekonomsku krizu, za koji verujem da će biti zamajac oporavka celokupne >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << privrede Srbije” rekao je Škundrić na sednici Odbora Udruženja za energetiku Privredne komorie Srbije.

On je istakao da Vlada Srbije mora stvoriti neophodne uslove, pri svakom tenderu koji se raspisuje, da domaće komanije dobiju što veći obim posla kada su u pitanju radovi u sektoru energetike I da se na tenderima ne diskriminišu domaći proizvodjači, već da imaju jednake uslove takmičenja sa stranim kompanijama.

Škundrić je podsetio da su u ovoj godini pokrenuti tenderi za izgradnju novih termoelektarana Kolubara B i Nikola Tesla B3, i termolektrane-toplane u Novom Sadu, što će doprineti upošljavanju domaćih kompanija, podsećajući da u Srbiji u proteklih 25 godina nije izgradjen ni jedan kapitalni energetski objekat.

U 2009. godini počela i revitalizacija hidrolektrana Derdap 1 I Bajna Bašta, podsetio je ministar, najavljujući da će u narednih dva meseca biti završeni pregovori sa Kinom o kreditu od oko 800 miliona evra za rekonstrukciju i izgradnju novog termobloka u Kostocu.

Sa Slovačkom se vode razgovori vezani za gradnju novog termobloka I eksploataciju uglja u Štavlju, što je investicija vredna oko 600 miliona evra, napomenuo je Škundrić.

Što se tiče gasno -naftnog sektora, Škundrić je rekao da je započeto ulaganje u Rafineriju nafte u Pančevu vredno oko 396 miliona evra i izrazio očekivanje da će u Naftnu industriju Srbije biti uloženo vise od prvobitno planiranih oko 500 miliona evra, kako bi ta kompanija mogla da postane regionalni lider u tom sektoru.

U ovoj godini potpisani su neophodni ugovori za realizaciju projekta gasovoda Južni tok i skladišta gasa Banatski dvor, kao i protokol sa Slovačkom o izgradnji novog skladišta gasa, koje će u potpunosti biti u vlasništvu države Srbije.

U sledećoj godini započeće izgradnja gasovoda prema granici sa Makedonijom, kazao je Škundrić i dodao da je potpisan protokol o saradnji sa nemačkom kompanijom RWE radi izrade fizibiliti studije za hidrolektranu Djerap 3.

Predsednik PKS Miloš Bugarin ukazao je na značaj maksimalnog angažovanja domaće operative u poslovima koji će se izvoditi u sektoru energetike u narednom periodu.

On je istakao da od nivoa investicija u oblast energetike zavisi I ukupan razvoj srpske privrede I ukazao da je u sektoru energetike u Srbiji direktno I indirektno angažovano oko 200.000 ljudi.

Škundrić najavio izgradnju još jednog kladišta gasa

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić izjavio je danas da u narednih 10 dana treba da počnu razgovori sa slovačkim kompanijama o izgradnji još jednog skladišta gasa u Srbiji, čija će gradnja započeti u toku 2010. godine.

“Potencijalne lokacije za to skladiste su bivša nalazišta gasa koja su isrpljena, a najveći deo tih nalazišta je na teritoriji Vojvodine”, rekao je Škundrić novinarima u Privrednoj komori Srbije.

On je istakao da su potpisanim protokolom sa Slovačkom predvidjeni zajednički radovi na podizanju još jednog skladišta gasa u Srbiji, koje bi bilo 100 odsto u vlasništvu države Srbije.

“Slovačka kompanija će biti i investitor i nosilac projekata, realizacija će započeti u toku sledeće godine, a biće završena u 2010. ili 2011. godini”, najavio je Škundrić.

Kroz zajedničku studijsku alanalizu odrediće se lokacija, a kroz fizibiliti studiju i kapacitet skladišta, kazao je ministar energetike i dodao da, ukoliko se odabere lokacija na kojoj nema gasovodne mreže, ona će biti uradjena kako bi skladište moglo da bude stavljeno u funkciju.

Škundrić je rekao da će izgradnja magistralnog gasovoda MG-11 u južnoj Srbiji, od Niša prema granici sa Makedonijom, koju će izvoditi “Jugorosgas”, početi kada se stvore povoljni atmosferski uslovi, odnosno krajem marta ili početkom aprila sledeće godine, a za taj posao biće odmah raspisani tenderi i početi priprema projektne dokumentacije.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.