Za direktora Pošte čak 26 kandidata

Izvor: Večernje novosti, 20.Apr.2017, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za direktora "Pošte" čak 26 kandidata

Na 19 okončanih javnih poziva za izbor direktora javnih preduzeća konkuriše 177 ljudi. Mali odziv znači da vlada uverenje da se ne može upravljati bez političke podrške NAJGUŠĆE sito, kako stvari sada stoje, biće prilikom odabira najpogodnijeg kandidata za prvog čoveka "Pošte Srbije". Na javni konkurs za direktora ovog javnog preduzeća stiglo je 26 prijava i trenutno su rekorderi po odzivu potencijalnih menadžera. Najnedostižnija je izgleda delovala fotelja "Emisione >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << tehnike i veza" za koju je konkurislao tek njih troje. Na 19 okončanih javnih poziva za izbor direktora javnih preduzeća javilo se ukupno 177 kandidata. Sve ovo su "Novosti" saznale u Ministarstvu privrede, na osnovu zahteva za dobijanje informacija od javnog značaja. Zanimljivo je da nije bilo jagme za čelne pozicije nekih veoma bitnih državnih firmi. Na čelo "Koridora" bi svega četvoro kandidata. Isto toliko ih je ušlo u trku za prvog čoveka "Srbijagasa", među kojima je, kako nezvanično saznajemo, i dugogodišnji direktor Dušan Bajatović. Od priređivanja igara na sreću kvalifikovani ne strepe mnogo. Sebe u ulozi direktora Državne lutrije vidi 16 kandidata. Nacionalnim parkom "Kopaonik" bi upravljalo 14, a "Đerdapom" 13 ljudi. Za rukovođenje "Transnafte" kandidovalo se 12 ljudi, baš koliko i za Javno preduzeće za skloništa. Po devet potencijalnih direktora se javilo na konkurse za Nacionalni park "Tara", "Skijališta Srbije" i "Elektromrežu Srbije". Sedam prijava je stiglo na javne pozive za čelnike "Puteva Srbije", "Nuklearnih objekata Srbije", "Stare planine" i "Rezervata Uvac". - Relativno mala zainteresovanost kandidata je direktna posledica poigravanja sa primenom zakona o javnim preduzećima kojem prisustvujemo poslednjih nekoliko godina - kaže Nemanja Nenadić iz "Transparentnosti Srbije". - Gromoglasne najave depolitizacije i profesionalizacije javnih preduzeća prilikom donošenja zakona iz 2012. godine su u potpunosti izneverene. Konkursi nisu bili izvedeni do kraja, pa je nakon toga donet novi zakon 2016. godine. I ponovo su probijeni rokovi za sprovođenje konkursa. Trebalo je postupiti upravo suprotno. Na nadležnima je bilo da uvere potencijalne dobre kandidate da će imati šansu u tom nadmetanju, čak iako nemaju političku zaleđinu. To što se prijavilo malo ljudi pokazatelj je da vlada uverenje da u javnim preduzećima nije moguće upravljati bez političkog uticaja. OTVORENI ROKOVI PO šest prijava stiglo je na konkurse za direktore tri javna preduzeća. To su "Mreža-Most", Park prirode "Mokra gora" i Javno vodoprivredno preduzeće "Srbijavode". Za ostala javna preduzeća još nisu istekli rokovi za prijavljivanje kandidata.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Ovo su najpoželjnija radna mesta u Srbiji: Za 19 fotelja konkuriše 177 ljudi!

Izvor: BKTV News, 20.Apr.2017

Najstroži kriterijumi biće na mestu prvog čoveka "Pošte Srbije". Na javni konkurs za direktora stiglo je 26 prijava i to je najveći broj kandidata za direktorsku fotelju javnih preduzeća u Srbiji...Najmanje zainteresovanih je bilo za mesto "Emisione tehnike i veza" za koju je konkurisalo tek njih...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.