Za akciju NIS 64,5 dinara

Izvor: Večernje novosti, 18.Jun.2013, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za akciju NIS 64,5 dinara

AKCIONARIMA Naftne industrije Srbije uskoro stiže i zarada. Skupština akcionara ove kompanije u utorak je potvrdila raniju odluku odbora direktora da se na ime dividendi isplati 12,36 milijardi dinara. Svaka akcija će doneti po 75,83 dinara bruto, odnosno 64,46 dinara čiste zarade. Građani koji su postali suvlasnici NIS-a besplatnom raspodelom akcija od prošlogodišnjeg profita NIS-a dobiće po 322 dinara.NIS je prošle godine ostvario dobit od 49,46 milijardi dinara. Na dividende će potrošiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << četvrtinu novca.- Pravo na dividendu imaju svi akcionari koji su upisani u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti na Dan akcionara Pete redovne sednice Skupštine akcionara koji je bio 8. juna 2013. godine - kažu u NIS-u. - U ovom trenutku tačan datum isplate dividende još nije poznat. Biće naknadno određen odlukom generalnog direktora.I DRŽAVI OD DIVIDENDI REPUBLIKA Srbija vlasnik je ukupno 48.712.284 ili nepunih 30 odsto akcija NIS. I njoj kao akcionaru pripada deo zarade. NIS će sam obračunati i platiti porez od 15 odsto i akcionarima uplatiti neto iznos. Porez, međutim, ide državi, pa je korist za srpski budžet lakše izračunati kroz bruto iznos dividende po akciji. Prosta računica kaže da će Srbija od profita NIS-a, na ime dividendi, dobiti skoro 3,7 milijardi dinara.Od prošlogodišnje dobiti NIS će na pokriće gubitaka prenetih iz ranijih godina potrošiti 396,28 miliona dinara. Preostali iznos dobiti od 36,69 milijardi dinara ostaje neraspoređen. NIS ove godine planira investicioni program od 59 milijardi dinara, 16 odsto više nego prošle godine.U utorak je za predsednika Skupštine akcionara izabrana Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije. Skupština akcionara je imenovala i članove Odbora direktora. Kao predstavnici akcionara „Gaspromnjeft“ imenovani su Vadim Jakovljev, Kiril Kravčenko, Anatolij Černer, Vladislav Barišnjikov, Aleksandar Krilov i Aleksej Jankevič. Za članove Odbora direktora kao predstavnici Republike Srbije imenovani su Nenad Mijailović, Negica Rajakov i Nikola Martinović. Kao nezavisni članovi Odbora direktora imenovani su Stanislav Šekšnja i Volfgang Rutenštorfer.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Svakom građaninu od NIS-a po 322 dinara

Izvor: Kamatica.com, 19.Jun.2013, 12:31

Akcionarima Naftne industrije Srbije uskoro stiže i zarada. Skupština akcionara ove kompanije u utorak je potvrdila raniju odluku odbora direktora da se na ime dividendi isplati 12,36 milijardi dinara. Svaka akcija će doneti po 75,83 dinara bruto, odnosno 64,46 dinara čiste zarade..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.