Za agrar 800 miliona dolara

Izvor: Politika, 28.Mar.2013, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za agrar 800 miliona dolara

Posle ugovora od 400 miliona dolara sa Razvojnim fondom, ministar Dinkić juče potpisao još jedan ugovor na istu sumu sa Agro-industrijskom komapnijom „Al Dahrom”

Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede potpisao je u Abu Dabiju sa vodećom svetskom agro-industrijskom kompanijom „Al Dahra” ugovor vredan 400 miliona dolara o zajedničkom ulaganju u srpsku poljoprivredu. Trećina novca biće utrošena na kupovinu imovine osam propalih poljoprivrednih kombinata u Vojvodini, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dok će ostatak biti investiran u opremanje zemljišta sistemima za navodnjavanje, kupovinu savremene opreme i obrtnih sredstava koja su potrebna za proizvodnju i izgradnju najmanje pet fabrika za proizvodnju stočne hrane.

– Sa jučerašnjih 400 miliona dolara od Razvojnog fonda Abu Dabija i 400 miliona dolara investicije od „Al Dahre”, obezbedili smo ukupno 800 miliona dolara investicija u srpsku poljoprivredu – kazao je ministar Dinkić i dodao da će naša poljoprivreda na taj način zauzeti mesto koje joj u društvu pripada.

– Dolaskom „Al Dahre” očekujemo da se poveća produktivnost u poljoprivredi i da Srbija postane jedan od glavnih izvoznika hrane. Želimo i da obezbedimo prehrambenu sigurnost našeg stanovništva. Ovakva investicija se nije dogodila u prethodnih nekoliko decenija i zato sam vrlo zadovoljan ovim sporazumom – istakao je ministar.

Kadim Abdul Aldarei, zamenik predsednika „Al Dahre” rekao je da je ugovor obavezujući i da postoje rokovi za njegovu realizaciju.

– Naš tim će raditi na pripremi zemljišta i mi smo postavili rokove do kada sve to treba da bude završeno. Naši partneri iz Vlade Srbije takođe će završiti svoj deo posla u narednih pet meseci, a možda i ranije, nadamo se u naredna tri meseca – rekao je Aldarei.

Prema planu „Al Dahre”, koji je Aldarei nedavno predstavio novinarima beogradskih redakcija u Abu Dabiju, u roku od šest meseci kompletno zemljište, koje je predmet ugovora o ulaganju, biće pokriveno sistemima za navodnjavanje.

Sličnim irigacionim sistemom, već nekoliko godina, ostvaruju odlične prinose na njivama napravljenim nasred pustinje u Egiptu.

– Računamo da ćemo za dve godine rada udvostručiti prinose u Srbiji. Na poslovima u kombinatima biće angažovano 2.000 ljudi. Oni koji su danas zaposleni u njima imaće priliku da nastave da rade, ali nam je, definitivno, potrebno još radnika. Osim toga, ideja nam je da odmah stupimo u kontakt sa lokalnim farmerima, ali i krupnim igračima kako bismo obezbedili što više poljoprivrednih proizvoda za izvoz širom sveta – rekao je tom prilikom zamenik predsednika „Al Dahre”.

----------------------------------------------

Teški pregovori o fabrici čipova

Dinkić se sreo i sa predstavnicima kompanije „Mubadala”, zadužene za informacione tehnologije i sektor vazduhoplovstva. On je ocenio da pregovori oko izgradnje fabrike čipova u Beogradu neće biti nimalo laki, niti se mogu brzo završiti, budući da je reč o visoko tehnološkoj investiciji vrednoj najmanje četiri milijarde dolara. Dinkić je dodao i da će od ključnog značaja biti predstojeća poseta predstavnika kompanije „Mubadala” Srbiji.

– Predstavnici „Mubadala” dolaze u Srbiju u narednih mesec i po dana, jer žele da se uvere u stanje naše naučno-istraživačke delatnosti i sistema obrazovanja u oblasti tehničkih nauka – ocenio je Dinkić.

M. Avakumović

objavljeno: 28.03.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.