Za Srbe i hrana postaje luksuz

Izvor: Vesti-online.com, 09.Maj.2011, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za Srbe i hrana postaje luksuz

Inflacija u Srbiji najveća je na Balkanu, a posledica njenog rasta, priznao je to i Dejan Šoškić, guverner Narodne banke, jeste vrtoglav rast cena hrane. Guverner je takođe priznao da u Srbiji ne postoji zdrave konkurencije na tržištu proizvodnje, otkupa i prometa poljoprivrednih proizvoda.

Stalna poskupljenja osnovnih životnih namirnica dovela su mnoge građane do prosjačkog štapa, a da je siromašnih sve više ukazuje i ministar Rasim Ljajić.

- Od 9,9 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << povećanja inflacije za godinu dana 90 odsto se odnosi na rast cena hrane - rekao je Šokić.

Prema njegovim rečima, to je jednim delom posledica rasta cena hrane na svetskom tržištu, ali je impuls cenama na tržištu u Srbiji dalo to što ne postoji zdrava konkurencija u pojedinim delovima tržišta proizvodnje, otkupa i prometa poljoprivrednih proizvoda, a krive su i neadekvatne mere zaštite domaćeg tržišta, subvencije i intervencije iz Robnih rezervi.

Profesor Slobodan Komazec u izjavi za "Vesti" kaže da da je zbog zapostavljanja poljoprivredne proizvodnje hrana u Srbija veoma skupa.

- Neuspešna privatizacija Telekoma je prava sreća jer je Srbija sačuvala nacionalno dobro. Za šest do sedam godina moguće je da se kroz profit zaradi suma novca koju su nudili Austrijanci - kaže Komazec.

- Cene hrane guraju inflaciju, ali i poskupljenja energenata, naročito struje. Takođe, proizvodnja stagnira ili opada, a troškovi poslovanja rastu - kaže Komazec.

Iako Šoškić kaže da se Vlada obavezala da će ove godine kontrolisane cene (cene gasa, struje) maksimalno da rastu devet odsto, to će u stvarnosti biti teško ostvarivo.

Jer s aprilskim poskupljenjem struje one su već porasle 8,4 odsto. Dakle, Vlada je , priznaje i guverner, praktično već iskoristila mogućnost podizanja kontrolisanih cena.

Komazec smatra da će cene koje kontroliše Vlada da rastu čak do 15 odsto. Sličnog mišljenja su u i stručnjaci Međunarodnog monetarnog fonda koji su u najnovijem aprilskom izveštaju zaključili da će Srbija ove godine imati najveću inflaciju u regionu zapadnog Balkana.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Za Srbe i hrana postaje luksuz

Izvor: TvojPortal.com, 09.Maj.2011

(vesti online) Inflacija u Srbiji najveća je na Balkanu, a posledica njenog rasta, priznao je to i Dejan Šoškić, guverner Narodne banke, jeste vrtoglav rast cena hrane. Guverner je takođe priznao da u Srbiji ne postoji zdrave konkurencije na tržištu proizvodnje, otkupa i prometa poljoprivrednih...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.