Izvor: Politika, 15.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za "Hemofarm" 485 miliona evra

Akcionarima će biti ponuđeno 146,97 evra po akciji

Nemačka farmaceutska kompanija "Štada arcnajmitel AG" namerava da otkupi minimum 67 odsto, ili 2.211.000 od ukupno 3.300.000 emitovanih akcija "Hemofarma" s pravom glasa, objavio je juče američki "Blumberg", koji je najavio spremnost nemačkog giganta da ponudi ukupno 485 miliona evra za ulazak u posed srpske "multinacionalke".

Na sajtu zainteresovanog investitora objavljeno je da će akcionarima biti ponuđena >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << cena od 146,97 evra, odnosno 12.345 dinara po akciji, što je 15 odsto više od cene kojima se trgovalo pre jučerašnjeg dana, kad su akcije na berzi vredele rekordnih 11.500 dinara. Pismo o namerama je već predato Komisiji za hartije od vrednosti koja bi trebalo da odobri preuzimanje.

Tržište je juče hitro reagovalo na informaciju tako da je cena akcija "Hemofarma" porasla za 6,47 procenata, skočivši na 11.500 dinara, a "Štade" na Frankfurtskoj berzi za devet procenata.

Rast cene podržan je prometom od 870.000 evra, koji je veći od prosečnog dnevnog prometa akcijama "Hemofarma" u 2006. godini čak čest puta.

U analizi Odeljenja za hartije od vrednosti, specijalno sačinjenoj za "Politiku", stručnjaci Sosijtete ženeral banke ukazuju i na to da su povremene oscilacije u cenovniku proteklih dana omogućavale obaveštenim investitorima da kupe akcije po povoljnim cenama kako bi ostvarili zamašnu kapitalnu dobit u trenutku preuzimanja.

U saopštenju za javnost koncerna "Hemofarm" naglašava se da je u pregovorima s nemačkom farmaceutskom kućom "Štada", menadžment vršačkog giganta "prepoznao partnera, koji će omogućiti dalji razvoj i zajedničko širenje na tržištima svih pet kontinenata".

Već duže od dve godine traje postupak ukrupnjavanja vlasništva, što je opredeljenje i menadžmenta i akcionara, jer to perspektivno doprinosi dodatnoj stabilnosti, podseća se u saopštenju.

Ukazujući na to da je za preuzimanje "Hemofarma" "vladalo veliko interesovanje mnogih svetskih farmaceutskih kompanija", u saopštenju se naglašava da je "uz konsultantsku pomoć banke Abnamro, sproveden postupak takozvanog željenog preuzimanja".

U pregovorima sa "Štadom" predsednik koncerna "Hemofarm" Miodrag Babić zastupao je interese 65 odsto akcionara, ukazujući na to da je u nemačkom kompaniji "pronađen najbolji ponuđač i strateški partner, s kojim 'Hemofarm' ima perspektivan razvoj".

Kompanija "Štada" (Standardni lekovi nemačkih apoteka) postoji jedan vek i zauzima visoko 14. mesto u svetu u proizvodnji generičkih lekova.

Preuzimanjem "Hemofarma" prisustvo "Štade" na zapadnoevropskom i azijskom tržištu biće ojačano uticajnim položajem vršačke kompanije na istočnoevropskom tržištima i tržištima Zajednice nezavisnih država i Afrike, a ta okolnost će se značajno odraziti na dalje širenje u svetu.

Idućeg četvrtka, saopšteno je novinarima, čelnici dveju kompanija – Hartmut Retklaf i Miodrag Babić, saopštiće javnosti detalje ovog velikog posla, a od tada će i mali akcionari, posredstvom svojih brokera, moći da se priključe ovoj ponudi, koja će biti otvorena tri nedelje.

"Štada" je treći po veličini nemački proizvođač lekova, a tržišna kapitalizacija te kompanije je 1,7 milijardi evra.

Kompanija, koja je lane ostvarila prihod od milijardu evra, plasira 95 procenata svojih proizvoda na tržište Evrope, a prisutna je i u Americi i Aziji, navodi Sandra Janković, rukovodilac Odeljenja za istraživanje i analize brokerske kuće "Senzal" u analizi specijalno sačinjenoj za "Politiku".

Osnovni motiv nemačke farmaceutske kuće i njoj sličnih kompanija za preuzimanje "Hemofarma" jeste proširenje tržišta i odgovor na sve veću tražnju za jeftinim i poznatim licenciranim lekovima u jugoistočnoj Evropi.

"Hemofarm" je najveća farmaceutska kuća u Srbiji s godišnjim prihodima od 235 miliona evra.

Vrščani imaju pogone širom Srbije, u Rusiji, Kini, Nemačkoj, dok svoje proizvode plasiraju i u SAD i u zemlje regiona.

Kako očekuju u "Senzalu", preuzimanje "Hemofarma" će se u narednom periodu pozitivno odraziti na rast prometa na tržištu kapitala u Srbiji, i samim tim i na cene. Ta očekivanja se zasnivaju na činjenici da će prodajom akcija "Hemofarma" značajna količina kapitala biti oslobođena i potom reinvestirana.

Uz to, objavom ove ponude za preuzimanje skrenuće se pažnja stranim investitorima na potencijal tržišta kapitala u Srbiji.

Slično se desilo na Zagrebačkoj berzi gde je u toku preuzimanje "Plive", najveće farmaceutske kompanije u jugoistočnoj Evropi.

"Pliva" je u protekloj godini imala milijardu dolara prihoda od prodaje, što u poređenju s prihodom "Hemofarma" od 299 miliona dolara daje jasniju sliku o veličini ove kompanije.

Od 1996. godine listirana je na Londonskoj i na Zagrebačkoj berzi, a ima tradiciju dugu 85 godina. "Pliva", koja je odnedavno postala meta preuzimanja američke farmaceutske kompanije BARR i islandskog Aktavisa, od 1996. godine listira se na Londonskoj i Zagrebačkoj berzi.

Preuzimanjem "Hemofarma", jedna od najlikvidnijih naših akcija, najverovatnije više neće više biti dostupna za trgovanje na našem tržištu.

Stoga bi upražnjeno mesto "Hemofarma" na Beogradskoj berzi trebalo da zauzme neka od kompanija kao što su EPS, NIS ili Komercijalna banka čije akcije investitori željno iščekuju.

-----------------------------------------------------------

Babić zadovoljan

Veoma sam zadovoljan što smo, u uslovima koji nisu bili najpogodniji, a zahvaljujući velikom naporu menadžmenta i zaposlenih uspeli da, tokom nekoliko poslednjih godina, unapredimo ukupan razvoj "Hemofarma", kako tehnološki, tako i na tržištu i da povećamo vrednost firme. Postignuta vrednost u pregovorima, koja je ponuđena za transakciju, to i potvrđuje.

Imali smo priliku da, po ko zna koji put, budemo prvi na kojima će se testirati novi zakoni, propisi i pravila i utoliko smo zahvalniji na podršci i razumevanju koje smo na principijelnoj osnovi dobili od različitih ministarstava i komisija nadležnih za ovaj postupak.

Naš budući partner "Štada" uliva nam veliko poverenje. Komparativna je sa onim što je "Hemofarm" danas, i na tržištu, ali i u proizvodnom portfoliju i kapacitetima. Zato s velikim optimizmom gledam na budućnost
'Hemofarma' u ovoj novoj strukturi", rekao je Babić za naš list.

Vesna ArsenićJovica Danilović

[objavljeno: 15.07.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.