Za 10 godina 33 milijarde evra

Izvor: NaDlanu.com, 15.Apr.2012, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za 10 godina 33 milijarde evra

BEOGRAD, 16. aprila 2012. (Beta) - U Srbiju su se od 2001. do 2011. godine slile 33 milijarde evra neto finansijskog kapitala.

BEOGRAD, 16. aprila 2012. (Beta) - U Srbiju su se od 2001. do 2011. godine slile 33 milijarde evra neto finansijskog kapitala.U članku za novi broj časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) to su naveli stručnjaci banke Hipo Alpe-Adrija u Srbiji.Najznačajniji efekat bio je pozitivan uticaj na privredni rast koji je do početka krize 2008. prosečno >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << iznosio pet odsto godišnje.Ali, ta finansijska integracija donela je i niz izazova za Srbiju: ekspanzija potrošnje i tražnje u periodu intenzivnog priliva stranog kapitala dovela je do relativnog gubitka spoljne konkurentnosti domaće privrede.Jedino rešenje, ocenjuje se u članku, leži u povećanju konkurentnosti radi prelaska na model rasta zasnovan na domaćoj proizvodnji i izvozu.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.