ŽRS najavile dobit, pa napravile gubitak od četiri miliona KM

Izvor: Capital.ba, 04.Avg.2021, 12:41

ŽRS najavile dobit, pa napravile gubitak od četiri miliona KM

BANJALUKA – Plan uprave „Željeznica Republike Srpske“ (ŽRS) da u ovoj godini konačno isplivaju iz minusa, ako je suditi prema prvih šest mjeseci, teško će biti ostvaren. Ovo javno preduzeće prvo polugodište završilo je u minusu od čak 4,5 miliona maraka. Foto: Capital Akumulirani gubitak „Željeznica“ na kraju juna iznosio je 105 miliona maraka. Ukupni prihodi ŽRS u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 12,9 miliona KM, a u istom periodu prošle 15,5 miliona KM, dok su >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << ukupni rashodi ove godine 17,4 miliona, a lani 20,7 miliona KM. Ostvareni polugodišnji rezultat nešto je bolji od prošlogodišnjeg kada su bili u minusu od 5,3 miliona KM, ali je daleko od onog koji je rukovodstvo „Željeznica“ planiralo za ovu godinu. Naime, uprava ovog javnog preduzeća je u ovoj godini planirala dobit od 413.059 KM, a s obzirom na prvo polugodište teško je očekivati da će do kraja godine taj plan ostvariti. Zanimljivo je i da je uprava u plan ukalkulisala nepostojećih pet miliona KM iz budžeta RS, što je bitno uticalo na njihov planirani finansijski rezultat. Kasne subvencije Vlade „Željeznice RS“ potražuju od Vlade po osnovu subvencija 3,3 miliona KM za maj i jun. Takođe, ŽRS imaju potraživanja po tom osnovu od Vlade još iz 2016. godine, ali su ih otpisale.  Budžetom RS za ovu godinu planirane subvencije za ŽRS od 20 miliona KM, a ne kao do sada od 25 miliona, ali je uprava navela da su dobili informaciju iz Ministarstva saobraćaja i veza da će u toku godine biti obezbijeđeno još pet miliona. U prvom polugodištu „Željeznice RS“ su smanjile broj radnika za 78, što je doprinijelo smanjenju troškova zarada, naknada i ostalih ličniha rashoda. Sada imaju 2.169 zaposlenih. Ovo preduzeće se od 2017. godine nalazi u procesu restrukturiranja koje se finansira kreditom Svjetske banke od 100 miliona KM i od ove godine bi trebale da posluju po novom sistemu. Jedna od obaveza koju imaju u tom procesu je da smanje broj radnika za 1.000. Planom restrukturiranja predviđena je i konverzija 334 miliona KM duga ŽRS prema Vladi RS u kapital i to je u završnoj fazi te formiranje ŽRS kao holdinga od tri zavisna preduzeća. Iako je taj proces trebalo da bude završen do kraja ove godine, uprava je tražila  produženje tog roka za minimalno 12 mjeseci. CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević   Чланак ŽRS najavile dobit, pa napravile gubitak od četiri miliona KM се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

„Krajina osiguranje“ ponovo u minusu

Izvor: Capital.ba, 04.Avg.2021

BANJALUKA – „Krajina osiguranje“, koje se već duže vrijeme nalazi na ivici propasti, ni u ovoj godini ne uspijeva da ispliva iz minusa. Prvih šest mjeseci završilo je sa gubitkom od 609.251 KM, dok je akumulirani gubitak društva dostigao 9,4 miliona maraka. Foto: Capital Ukupne obaveze društva...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.