ZELENAŠI ZARAĐUJU NA MUCI GRAĐANA Date im 5.000, dobijete 3.500

Izvor: Blic, 07.Jun.2015, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZELENAŠI ZARAĐUJU NA MUCI GRAĐANA Date im 5.000, dobijete 3.500

„Da, ja unovčavam čekove. Naravno, za proviziju, a ona zavisi od perioda počeka”, objasniće vam ljubazno muški glas ako pozovete broj sa oglasa koji može da se nađe na gradskim banderama.

Kliknite za uvećanje (+)

Još jedan relikt devedesetih se vratio. Nakon sipanja jestivog ulja u motore automobila i pojave dilera deviza na ulicama, došli su i zelenaši koji koriste tuđu muku kako bi zaradili. Više se i ne kriju, nego svoje ponude ostavljaju po banderama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i oglasnicima.

Pozivom na broj 061-619... dobili smo detaljnu informaciju kako možemo da unovčimo ček ukoliko nam je hitno potreban keš.

- Možemo da se nađemo negde u gradu, vi mi donesete ček ispisan na 5.000 dinara, a ja vam isplatim iznos umanjen za proviziju. Uzimam 400 dinara ukoliko želite da ček pustim za mesec dana, 500 ako želite da sačekam dva meseca, 600 za tri... Znači, za svaki mesec čekanja dobijate po 100 dinara manje - saznali smo u telefonskom razgovoru.

Ukoliko uporedimo proviziju koju uzimaju oni koji unovčavaju čekove sa provizijama koje uzimaju banke, lako možemo da zaključimo da je reč o zelenašima, jer bi godišnja kamata za keš kredit iznosila oko 20 odsto, dok bi provizija za isplatu čeka bila čak 30 odsto. To znači da ćete za ček na 5.000 dinara koji će biti pušten za godinu dana dobiti svega 3.500 dinara.

Oni koji pristanu na ovakvu transakciju pristaju i da ostave svoje ime i prezime, broj lične karte i broj telefona nepoznatom čoveku. Čak i ako ih bezbednost ličnih podataka ne brine, ono što mnogi možda ne znaju jeste da učestvuju u krivičnom delu, jer je unovčavanje čekova uz uzimanje provizije nelegalno.

- Ne samo što je to apsolutno nelegalno, nego građani mogu lako da budu prevareni. Niko osim banaka ne sme da daje pozajmice i uzima kamate. Osim toga, postoje oni koji uzimaju blanko ček, pa obećaju da će da stave datum naknadno, kada vlasniku čeka bude odgovaralo, ali onda već sledećeg dana puste ček i naprave ljudima još veći problem - kažu nam u jednoj banci.

Osim toga, da bi ček mogao da bude naplaćen u banci, kao korisnik isključivo mora da bude naznačeno pravno lice ili banka, što znači da oni koji se bave ovim „biznisom“ ili poseduju radnje koje koriste kao paravan ili to rade u saradnji sa nekim ko ima prodavnicu. Unovčavanje čekova na ovaj način može doći i pod nadležnost Uprave za sprečavanja pranja novca i policije, budući da se novac nepoznatog porekla ubacuje u legalne tokove. Zato je dužnost građana da o ovim radnjama obaveste nadležne organe.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.