ZAŠTO SKAČE CENA MEDA? U odnosu na prošlu godinu, kilogram je skuplji za 200 dinara

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jan.2021, 19:56

ZAŠTO SKAČE CENA MEDA? U odnosu na prošlu godinu, kilogram je skuplji za 200 dinara

Prošla godina je peta za redom kako je prinos meda u Srbiji slab.

Maloprodajne i otkupne cene meda u Srbiji nikad nisu bile bolje, ali je godišnji prinos zbog pandemije i loših vremenskih uslova prepolovljen, zbog čega meda na tržištu nema ni "na kašičicu".

Dobri vremenski uslovi i razvoj pčelinjih društava na početku prošle godine bili su, kako kažu pčelari "kakvi se samo poželeti mogu". Međutim, u sred proleća, kada je trebalo pripremiti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pčelinje zajednice za predstojeću pašu, epidemija korona virusa "zabranila" je kretanje mnogim proizvođačima koji nisu mogli da odu do svojih košnica.

Na to se nadovezao aprilski mraz i velika količina padavina u maju zbog čega je bagremova paša propala i prinos ove vrste meda je tri puta manji od očekivanog, pogotovo na području centralne i zapadne Srbije i Vojvodine. Pošto je zbog loših vremenskih uslova izostala i livadska paša, a proizvodnja lipovog i suncokretovog meda bila prosečna, generalni rezultat je da je prinos u 2020. godini bio - prepolovljen.

- Na stacionarnim pčelinjacima mnogi pčelari su već u junu morali da prihranjuju svoja društva, pogotovu ona izrojena, kako bi sanirali i spasili svoje pčelinjake. Kada se sve ovo uzme u obzir i izuzetno sušan kraj leta, koji je prouzrokovao nizak unos polena i nedovoljan razvoj legla, imamo situaciju da su pčelinja društva ušla u zimu relativno slaba. Podaci sa terena govore da imamo veliki procenat stradanja i smrtnosti pčelinjih društava - kaže Goran Gavrilović, predsednik Udruženja pčelara "Nukleus", napominjući da je prošla godina peta za redom kako je prinos meda u Srbiji slab.

Deficit meda na tržištu doveo je do toga da njegova cena u jednom trenutku bude 1.000 dinara, naročito na beogradskom tržištu, dok se sada kilogram bagrema i mešanog meda prodaje za 800 do 900 dinara, što je praktično skok za 200 dinara u odnosu na period pre godinu dana.

Početak rada pogona za otkup i pakovanje meda Saveza pčelarskih organizacija Srbije u Rači doveli su do toga da otkupna cena bagremovog meda dostigne rekordnih 6,5 evra za kilogram čime su pčelari zadovoljni.

- Problem je, međutim, u tome što meda nema ni "na kašičicu". Revnosni i ažurni pčelari sve nedostatke u pogledu hrane, borbe protiv varoe i uzimljavanja su završili do polovine septembra, tako da mogu mirno da čekaju proleće. Svi se nadamo dobroj bagremovoj paši s obzirom da je bagrem u poslednje dve godine podbacio. Uzalud su dobre cene kada izostane prinos, a u poslednjih 12 godina praktično su samo dve godine po prinosu bile dobre. Zato je od izuzetnog značaja da država subvencioniše ovu poljoprivrednu granu - kaže pčelar Đorđe Marković.

U Srbiji se zavisno od pašne sezone godišnje proizvede od 6.000 do 12.000 tona meda, najviše bagremovog koji je i najtraženiji na tržištu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.