ZARAĐUJU 50 EVRA NA SAT! Evo u kojoj evropskoj državi je najveća zarada, a gde je najmanja

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2023, 20:11

ZARAĐUJU 50 EVRA NA SAT! Evo u kojoj evropskoj državi je najveća zarada, a gde je najmanja

Najmanja povećanja su zabeležena u Švedskoj i Italiji

U Nemačkoj su plate i dalje visoke u odnosu na one u većini drugih zemalja Evropske unije. U industriji je prošle godine satnica, uključujući i sporedne platne troškove, u proseku bila 44 evra, saopštio je u sredu Savezni zavod za statistiku, prenosi DPA.

To je 44 odsto više od proseka 27 država Evropske unije koji je 30,50 evra. Sa ovom satnicom je Nemačka na četvrtom mestu. U sektoru usluga su >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << plate u Nemačkoj bile 26 odsto iznad proseka u EU, sa 38 evra po satu rada, što je šesto mesto.

Sve u svemu, nemački troškovi rada od 39,50 evra po satu bili su 2022. oko 30 odsto iznad proseka EU i, kao i prethodnih godina, na sedmom mestu. Prema statistici, plate su bile najveće u Luksemburgu sa 50,70 evra na sat, a slede Danska, Belgija, Francuska, Holandija i Švedska. Rad je prošle godine bio najjeftiniji u Bugarskoj 8,20 evra na sat.

U poređenju sa 2021. godinom, troškovi rada u Nemačkoj su porasli za 5,6 odsto, nešto više od proseka EU (plus 5,2 odsto). Za 10 godina radna snaga je znatno poskupela, posebno u istočnoj Evropi. Procentualno, troškovi rada su najviše porasli u Bugarskoj, Rumuniji, Litvaniji i Letoniji, gde su se više nego udvostručili.

. Grčka je bila jedina zemlja Unije koja je 2022. prijavila niže troškove rada po satu u desetogodišnjem poređenju (-7,6 odsto). Nemačka je bila iznad proseka od 25 odsto, sa plusom od 29,5 odsto.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.