ZARADA I PREKO 100.000 DINARA MESEČNO: Sve je veća potražnja - treba da ispunite samo JEDAN USLOV

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jun.2021, 15:57

ZARADA I PREKO 100.000 DINARA MESEČNO: Sve je veća potražnja - treba da ispunite samo JEDAN USLOV

Mlađe osobe i studenti često pronalaze poslove preko omladinskih i studentskih zadruga, gde zarada ponekad dostiže i veću cifru od prosečne plate, navode upućeni.

Mlađe osobe i studenti često se odlučuju da upotpune svoj džeparac radeći poslove preko omladinske i studentske zadruge koje nude širok asortiman poslova koji su obično plaćeni po satu.

Tokom letnjih meseci, kada su mnogi da rade sezonu na turističkim destinacijama u inostranstvu, sve je veća >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << potražnja za radnicima upravo preko omladinskih zadruga.

- Najviše posla ima u buticima, u prodaji i na pakovanju robe. Što se tiče fizičkih poslova tu poziva ima skoro svakodnevno. Stižu nam upiti i iz raznih magacina širom Beograda. Trenutno su aktuelni poslovi za angažman radnika u bioskopima za razvodnike i prodavce karata. Restorani brze hrane takođe traže radnike. Ovakva ponuda poslova ne važi samo u glavnom gradu, već i širom naše zemlje - objašnjava direktorka jedne omladinske zadruge.

Omladinski zadružni savez odredio je minimalnu zaradu po satu koja iznosti 220 dinara, a u zavisnosti od prirode posla ta cifra može da iznosi čak i 360 dinara po satu. Zaposleni ne zasniva klasičan ugovor o radu, već ima status lica angažovanog na privremeno povremenim poslovima.

Odredbom člana 198. Zakona o radu data je mogućnost poslodavcu da radi obavljanja privremenih poslova i zapošljavanja zaključi ugovor sa licem koje je član omladinske ili studentske zadruge za obavljanje posla koji ne traje duže od 120 radnih dana u kalendarskoj godini.

Jedini uslov za prijavu je da ste student uzrasta do 26. godine života, učenici ili lica ne starija od 30 godina.

- Godinama postoji velika potreba za radnicima u kol centru. Nekada je uslov poznavanje engleskog jezika, ali nije svuda to presudno. Interesantno je da američka firma traži IT stručnjake sa znanjima iz oblasti ekonomije. To su atraktivnije ponude zbog same kompanije koja ima svoja predstavništva u čitavom svetu. Neko od angažovanih članova zadruge nastaviće karijeru u ovoj firmi - navodi sagovornica i napominje da poslodavci koji angažuju kadrove preko zadruge povećavaju minimalnu cenu rada, kako bi obezbedili dovoljan broj radnika.

- Minimalna cena rada za koju se još uvek može pronaći radnik je 200 dinara po satu. Sve je više poslodavaca koji su satnicu podigli na 300 i više dinara. Radnike angažovane preko omladinske zadruge najviše plaćaju kol centri koji imaju fiksni i varijabilni deo zarade. Varijabilni deo mesečne zarade nekada iznosi i preko 100.000 dinara, što je ozbiljna suma. Poznavanje engleskog jezika najčešće nije uslov, a cena rada se ne izražava po satu, već je stvar učinka - navodi direktorka omladinske zadruge.

Početak sezone godišnjih odmora i sve veći odliv kadrova ka inostranstvu, povećava potrebe poslodavaca koji ne mogu da obezbede dovoljan broj radnika.

- Kada bi se u ovom trenutku prijavilo više od 300 ljudi, imali bismo posao za sve. Veliki broj naših građana sezonski odlazi na rad u Hrvatsku i Grčku. Na tržištu rada ima nezaposlenih koji se još uvek boje infekcije, pa radije ostaju kod kuće - ističe sagovornica.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.