ZAPOŠLJAVAJU 2.000 LJUDI, PLATE DO 1.300 EVRA: Dovoljna je samo osnovna škola

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Feb.2024, 19:21

ZAPOŠLJAVAJU 2.000 LJUDI, PLATE DO 1.300 EVRA: Dovoljna je samo osnovna škola

Hrvatskoj je potrebno dve hiljade konobara.

U prva tri meseca ove godine najtraženija zanimanja u Hrvatskoj bila su konobar i trgovac, podaci su s oglasa na platformama za zapošljavanje, koji potvrđuju promenu potražnje za radnom snagom do koje je u Hrvatskoj došlo kako zbog jačanja sektora usluga, posebno turizma i ugostiteljstva, tako i zbog masovnog iseljavanja. Prema oglasima, ovog se trenutka u Hrvatskoj traži više od 2000 konobara. Potraga će se sigurno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << intenzivirati zbog turističke predsezone i sezone, piše Danica.hr.

Najviše konobara, očekivano, traži se na obali, ali neobično je da je to zanimanje među najtraženijima i na severu. Na širem području Koprivnice, Bjelovara, Čakovca i Varaždina traži se 100-tinak konobarica i konobara, a plate koje se nude u širokom su rasponu.

Zanimljiv je bio oglas u Koprivničkim Bregima, gde ne zapošljavaju one s fakultetom. Mogu imati samo osnovnu ili najviše višu školu. Početna plata je 865 eura bruto. Na području Bjelovara, isto tako traže konobara sa završenom osnovnom školom, a nude mu početnu platu od 840 eura bruto. Dakle, minimalac.

S druge strane, i jedan restoran na području Varaždina, tačnije u Vidovcu, takođe traži konobara ili konobaricu na neodređeno, a u obzir dolaze i umirovljenici. Nude platu između 1200 i 1300 eura neto. Odnosno, duplo veću nego onu u Bjelovaru.

Primanja su očigledno i glavni razlog što sve više ugostitelja u Hrvatskoj za posao konobara angažuje strance, prenoci Danica.hr.

Izvor: Srbija Danas/BizPortal/Tamara Đurđević/M.A.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.