ZANIMLjIVA GEOGRAFIJA BOGATSTVA: Srbija bogata kao samo jedna američka savezna država

Izvor: Večernje novosti, 08.Maj.2017, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"ZANIMLjIVA" GEOGRAFIJA BOGATSTVA: Srbija bogata kao samo jedna američka savezna država

Koliko je bogatstvo neproporcionalno raspoređeno u svetu govori i činjenica da Ohajo, država sa 11.6 miliona stanovnika, ima približno jednak BDP kao Nigerija, zemlja koja ima 173.6 miliona stanovnika AMERIČKA ekonomija je toliko velika, da su privrede svih 50 saveznih država po veličini uporedive sa privredama suverenih država širom sveta. Uz pomoć podataka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o bruto društvenom proizvodu (BDP) i državnih podataka iz Zavoda za ekonomske >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << analize (BEA) sastavljena je mapa koja prikazuje zemlju slične veličine BDP-a za svaku saveznu državu, piše portal "Howmuch.net". Kalifornija i Teksas su dve najveće ekonomije u SAD. Neverovatno, ove države su ekvivalentne 8. i 10. zemalji po veličini BDP-a na svetu: Brazilu i Kanadi. Druge države poput Njujorka, Floride, Ilinoisa i Nju Džersija imaju približno isti BDP kao neke veoma bogate zemalje - Španija, Holandija, Švajcarska i Švedska. BDP u državi Njujork je jednak španskom, uprkos činjenici da Španija ima preko dva puta više stanovnika. Ohajo, država sa 11.6 miliona stanovnika, ima približno jednak BDP kao Nigerija, zemlja koja ima 173.6 miliona stanovnika. Neke od manjih država kao što je Severna Dakota, Rod Ajland, Južna Dakota, Montana, i Vermont su ekvivalentne veličini malih zemalja u razvoju u Africi i Latinskoj Americi (Etiopiji, Ugandi, Zambiji, Panami, Tanzaniji i Paragvaju). Zanimljivo da Srbija ima približno jednak BDP kao Vajoming. Ta savezna država je čak tri puta veća od naše zemlje, ali ima samo nešto više od pola miliona stanovnika.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Zanimljiva geografija: Srbija bogata kao samo jedna američka savezna država

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Maj.2017

BEOGRAD - Američka ekonomija je toliko velika, da su privrede svih 50 saveznih država po veličini uporedive sa privredama suverenih država širom svijeta...Uz pomoć podataka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o bruto društvenom proizvodu (BDP) i državnih podataka iz Zavoda za ekonomske analize...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.