ZA RODNU RAVNOPRAVNOST! Supruga američkog milijardera: U potencijal žena treba uložiti novac!

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Okt.2019, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZA RODNU RAVNOPRAVNOST! Supruga američkog milijardera: U potencijal žena treba uložiti novac!

Melinda Gejts, suosnivačica Fondacije Bill i Melinda Gates, kaže da će u narednih 10 godina izdvojiti milijardu dolara za proširenje moći i uticaja žena u SAD.

- Želim da vidim više žena u položaju da donose odluke, kontrolišu resurse i oblikuju politike i perspektive, piše jedna od najmoćnijih žena sveta za Time.

Ona kaže da veruje da u potencijal žena treba uložiti novac.

- I u ljude i organizacije koje rade na poboljšanju života žena >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << takođe - dodala je.

Gejts je zamerila što žene pokrivaju 24 odsto mesta u Kongresu iako čine 51 odsto stanovništva u SAD.

- U 2018. godini, među onima koji su vodili kompanije sa liste Fortune 500 bilo je više muškaraca po imenu Džejms nego žena. Ove godine broj žena koje su vodile kompanije sa Fortune 500 liste povećao se na rekordnih 33. Iako je ovo značajno više nego prošlih godina, to i dalje znači da žene drže samo 6,6 odsto mesta na ovoj listi - istakla je Gejts u autorskom tekstu.

Ona je precizirala da će putem svoje kompanije, Pivotal Ventures obezbediti resurse za kompanije i organizacije koje preduzimaju inovativne i raznolike pristupe širenju ženske moći i uticaja.

Piše da će se njena sredstva fokusirati na tri ključna prioriteta, uključujući suzbijanje prepreka sa kojima se žene suočavaju kada je u pitanju profesionalno napredovanje, brzo praćenje žena u industriji i profesionalnim sektorima u kojima su obično manje brojne, kao i mobilizaciju deoničara, potrošača i zaposlenih da pojačaju spoljni pritisak na kompanije i organizacije kojima su potrebne reforme.

Podrška od milijardu dolara za napredovanje žena u SAD-u dolazi samo godinu dana nakon što je Melinda najavila 170 miliona dolara za pomoć ženama da povećaju svoju ekonomsku moć.

Iako je milijarda dolara značajna obaveza, Gejts piše da priznaje da je njen finansijski doprinos samo mali deo onoga što je potrebno.

Nada se da će njeni napori na poboljšanju rodne ravnopravnosti nadahnuti sve više ljudi da se pojačaju i pridruže se slučaju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.